Popüler Kahve Türleri

Kimimiz için enerji ve motivasyonun kaynağı kimimiz için de keyifli vakit geçirmenin aracı olan kahve çeşitlerini gün içinde farklı tatlarda bolca tüketiyoruz.

Dünyada tüketilen çok farklı kahve çeşitleri olduğunu düşünebilirsiniz. Bu çeşitliliğin temel nedeni kesinlikle çekirdekler, bu çekirdeklerin kavrulma yöntemleri ve demleme şekilleri.

Aynı çekirdeğin lezzetinin ve tadının farklı olduğunu sen de düşünüyorsun değil mi?

Kahvelerin lezzeti ve tadı coğrafyaya göre farklılık gösterebiliyor. Türk kahvesini düşünün kavrulmuş ve öğütülmüş kahveyi ocakta ya da ateşte pişirdiğinizde tatları epey farklı oluyor.

İtalyanlar kahveyi özel espresso makinelerini kullanarak, az miktarda suyu ince çekilmiş kahvenin üzerine yüksek basınç uygulayarak demlerken, Amerika’da makineler ya da kağıt filtreler kullanılarak öğütülen kahvenin üzerine kaynar su dökerek demleniyor. Bu durumda kahve çekirdekleri aynı olsa da kahvelerin demleme yöntemleri farklı olduğu için lezzeti de epey farklı oluyor.

Kahvelere biraz meraklıysanız filtre kahve, espresso, cappuccino, latte ve diğer kahve çeşitlerinin inceliklerini bilerek içtiğinizde kahveler keyfiniz daha anlamlı oluyor. Haydi hazırlanışına göre kahve çeşitlerinin nasıl ayırt edeceğinizi birlikte inceleyelim.

1. Filtre Kahve

Kağıt veya metal filtre yardımıyla öğütülmüş kahvenin üzerinden su geçirilerek demlenen, yapımı oldukça kolay olan ve tek seferde çok miktarda hazırlanabileceği için ofislerde de tercih edilen, kafelerde her zaman hazır olan en sık tercih edilen türüdür. Filtre kahve demlemek için birçok ekipman ve birçok yöntem bulunuyor. Bu yöntemleri kullanarak farklı şekillerde kahve demlendiği için içtiğiniz kahvelerin aroması da başka başka oluyor.

Kahvenin aroması, rengi, tadı ve kokusunu alarak kahve çekirdeklerinden geçen su lezzetli filtre kahveyi ortaya çıkarıyor. Damak zevkinize göre sütlü, şekerli ya da kremalı tercih edebilirsiniz.

Evinizde en kolay hazırlayabileceğiniz kahve türü olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Filtre kahve makineniz olmasa bile Chemex, Aeropress, French press, V60 gibi manuel yöntemlerle hazırlayacağınız kahveler eminim dışarda içtiklerinizden daha lezzetli gelecek bir süre sonra.

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Birçok kişi kahvenin gün boyunca hayatta kalmanın en iyi yöntem olduğunu düşünüyor.. Kesinlikle vücut için bir tür yakıt 😊 Ancak damak tadınıza uygun lezzeti yakalamak çok da kolay olmayacak.  Denemelerin sonucunda çok güzel ve lezzetli kahveyi bulacağınıza eminim! Bu sırada kötü lezzetli kahve içmeye de hazır olun🤷🏽‍♀️

En İyi Filtre Kahve Demleme Yöntemleri

Method 1 – Kahve Makinesi İle Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

1.Makineyi suyla doldurun

Çoğu kahve makinesinin demlemeden önce doldurmanız gereken bir su deposu olacaktır. Hazne boşalana kadar makine demlemeye devam edeceğinden, sadece demlemek istediğiniz kadar su dökün.

2.Filtreyi makineye yerleştirin

Makinenizde kağıt filtre takmanız için düz tabanlı bir plastik haznesi veya koni şeklinde yeniden kullanılabilir bir metal örgü filtre alanı olabilir.
Kağıt filtre kullanıyorsanız; kabınıza uyacak kadar büyük bir filtre kullandığınızdan emin olun.
Yeniden kullanılabilir bir filtre kullanıyorsanız; demleme arasında temizlemeye dikkat edin.

3.Kahvenizi ekleyin

Eğer kahve öğütücünüz varsa; kahvenizi demlemeden hemen önce kahvenizi hazırlarsanız kahveniz daha lezzetli olacaktır. Eğer makinenize uygun çekilmiş kahve satın aldıysanız; kahvenizi ışık, ısı ve nemden uzak, hava geçirmez bir kapta saklayın. Öğütülen kahvenizi bir hafta içinde kullanmaya çalışın. Her 142 gr su için 1 çorba kaşığı kahve ekleyebilirsiniz. Bu ölçü yerine makinenizin üstünde yer alan su ve kahve miktarlarını da kullanabilirsiniz.

4.Makinenizi çalıştırın

Kahve makineniz temiz ve kullanıma hazır olmalıdır. Bazı kahve makineleri, ayarlayabileceğiniz otomatik bir başlatma özelliğine sahiptir. Siz makineyi hazırlandığınız sürece gün boyunca belirli bir noktada kahve demlemeye başlayacak şekilde programlayabilirsiniz.

Method 2 – Chemex İle Filtre Kahve Demleme

chemex-ile-kahve-demleme

1. Suyu kaynatın

Bir tencere ya da su ısıtınızda su kaynatın. Kahvenizi demlemek için; 93°C’ye mümkün olduğunca yakın su kullanabilirsiniz. En iyi kahve tadını yakalamak için temiz, filtrelenmiş (kireç olmayan) su kullandığınızdan emin olun. Eğer koyu kahve çekirdeği demliyorsanız; aşırı çözünmeyi ve acıyı önlemek için suyunuzu 91°C’de ısıtabilirsiniz.
Ya uzun ince bir ağzı olan bir su ısıtıcısı kullanın ya da suyu dikkatle uzun ince bir ağzı olan bir su ısıtıcısına aktarın. Amaan kaynar su ile çalışırken kendinizi yakmamaya dikkat edin.

2. Chemex ve filtreyi önceden ısıtın

Chemex kağıt filtrenizi, bir koni şeklinde olacak şekilde açın. Chemex’in üst kısmına yerleştirin. Filtrenin üzerine tamamen ıslanması için biraz sıcak su dökün. Dikkatlice, ıslatma sıvısını dökün ve atın. Bu, Chemex kabına karşı bir mühür oluştururken; filtreden gelebilecek kağıt tadından kurtulabilirsiniz.

3. Kahvenizi ölçün

İdeal olarak öğütülmüş kahvenizi tartmanız gerekir. Böylece doğru bir ölçüm elde edebilirsiniz. 2 kişilik kahve için; 30 gram kahve’ye 450 ml su kullanmanız yeterli olacaktır. Yapabiliyorsanız; çekirdeklerinizi kullanmadan hemen önce öğütün. Taze çekilmiş kahve daha lezzetli bir kahve yapmanızı sağlayacaktır. Çekilmiş kahve satın almanız gerekiyorsa, doğrudan güneş ışığından uzak hava geçirmez bir kapta saklayın ve bir hafta içinde kullanın.

4. Chemex’i hazırlayın

Chemex’inizin üstünde olması gereken, önceden nemlendirmiş olduğunuz filtreye Chemex’e yerleştirin. Chemex’i dijital ölçeğinizin üzerine yerleştirin. Ayrıca demlemeye başlamadan önce dijital bir zamanlayıcı veya saatiniz de hazır olmalıdır. Chemex’i tartı üzerine yerleştirdikten sonra, dijital tartı ölçeğinin sıfırlandığından emin olun. Bu, suyu doğru bir şekilde ölçmenize yardımcı olacaktır.

5. Suyu ekleyin

Zamanlayıcıyı başlattıktan sonra uygun ısıdaki 150 gram suyu tüm kahveleri ıslatacak şekilde dökün. Yaklaşık 30 saniye bekledikten sonra suyun kalanını yavaş bir şekilde saat yönünde ve filtre kağıdına temas etmeyecek şekilde dökün. Suyun Chemex duvarının ortasını geçmemesine dikkat edin. Filtreyi bir kaşık veya çubukla yavaşça karıştırın. Karıştırma işlemi, öğütülmüş kahve taneciklerinin parçalanmasına neden olabilir ve öğütme maddelerinin tamamen doygun olmasını sağlayabilir.

6. Demlenmesini bekleyin

Su yavaşça kahveden ve kağıttan Chemex’in tabanına süzülecektir. Bu işlem birkaç dakika sürmelidir. Bu aşamada kahveyi karıştırmanıza gerek yok, sadece süzülmesine izin vermelisiniz.
Suyu eklemeye başlayıp, demleme bittiği zamana kadar tüm işlem yaklaşık 4 dakika sürecektir.

Method 3: V60 Kahve Demleme

v60-kahve-demleme

V60 dripper kahve ile kahve demlemek; kahve demleme yöntemleri arasında yer alan kolay yöntemlerinden birisidir.

1. Suyu kaynatın

Bir tencerede ya da ısıtıcıda suyunuzu kaynatın. Kahvenizi demlemek için suyunuzu 93°C’ye mümkün olduğunca yaklaştırmaya çalışın. En iyi tat için temiz, filtrelenmiş (kireçli olmayan) su kullandığınızdan emin olun. Suyunuzu ya uzun ince bir ağzı olan bir su ısıtıcısında ısıtın ya da suyu dikkatle uzun ince ağzı olan su ısıtıcısına aktarın ki kaynar su ile çalışmanız daha kolay olsun. Koyu kahve çekirdeği demliyorsanız; acı ve yanmış tadı önlemek için 91°C’ye yakın su kullanabilirsiniz.

Eğer ısıyı kontrol edecek bir ekipmana sahip değilseniz; bu sıcaklığa suyu kaynama noktasına getirip bir dakika bekleyerek de ulaşabilirsiniz.

2. Filtrenizi ve V60 fincanınızı ıslatın

Kağıt filtrenizi açın ve kupanızın üzerine koyduğunuz tek bardak demleyiciye uyacak şekilde yerleştirin. Filtrenin üzerine tamamen ıslanması için biraz sıcak su dökün. Fincan servis kupasının üstüne oturacak, böylece kahve doğrudan aşağıya ve kupanıza süzülecektir. Filtre kağıdını sıcak su ile ıslattıktan sonra bardağa dökülen suyu boşaltın. Bu aşama filtre kağıdından kaynaklanacak kağıt tadını ortadan kaldırarak, kahve bardağının ısınması sağlayacaktır.

3. Kahvenizi ölçün

15 gram (yaklaşık 2 yemek kaşığı) çekilmiş kahveye 240ml su ya da 30 gram (dört yemek kaşığı) kahveye 480 ml su olacak şekilde ölçünüzü dengeli bir şekilde ayarlayabilirsiniz. V60’a eklemek için kahvenizi tartabilirsiniz.

Yapabiliyorsanız, çekirdeklerinizi kullanmadan hemen önce öğütün. Taze çekilmiş kahve daha iyi bir kahve demlemenize yardımcı olacaktır. Çekilmiş kahve satın almanız gerekiyorsa, doğrudan güneş ışığından uzak hava geçirmez bir kapta saklayın ve bir hafta içinde kullanın.

4. Fincan üzerine suyu dökün

Demlemeye başlamadan önce dijital bir zamanlayıcı veya saat hazır olmalıdır. Kahvenizi de eklediyseniz; 50 gram sıcak su dökerek kahvenizin ilk demleme işlemine başlayabilirsiniz. Bu ilk demleme aşaması blooming’dir. Kahvenin içindeki gazlardan ayrılmasına yardımcı olur.

Tüm kahvenin ıslandığından emin olmak için bir kaşık veya çubukla yavaşça karıştırın.
Karıştırma işlemi sonrasında otuz saniye kadar bekleyin.
Daha sonra kalan suyu dıştan merkeze doğru dökmeye devam edin. Suyu dökerken dairesel bir hareket hareketi kullanmalısınız. Bu, kahve ve suyun birlikte karıştırılmasına yardımcı olur.

5.Kahvenin demlenmesini bekleyin

Demlenme sona erinceye kadar bekleyiniz. Kahveyi karıştırmanıza gerek yok. Demleme süresi boyunca sadece süzülmesine izin verin. Demleme süresi 3 dakika olmalıdır. Demleme sona erince demliği kaldırarak sürahiden bardağa servis ediniz.

Çeşitli tek fincan demleme konileri mevcuttur. Bunlar arasında Kalita, Bee House, Clever Dripper ve Hario V60 sayılabilir.

2. Espresso

Severek tükettiğimiz, neredeyse birçok kahvenin başlangıç noktası olan ve aynı zamanda demleme yöntemi olan espresso, adını İtalyanca’daki ekspress anlamındaki “hızlı” sözcüğünden alıyor. Lezzet ve enerji bakımından zengin olmasıyla bilinen Espresso’nun hazırlanması da tüketilmesi de sadece saniyeler sürüyor.

Tadı oldukça yoğun ve sert olan, espresso’yu tek shot da içebileceğiniz gibi double shot almak isterseniz doppio, su miktarını yarı yarıya azaltıp daha sert içmek isterseniz ristretto, su miktarını artırıp içmek isterseniz lungo olarak tercih etmelisiniz.

Espresso’nun kalitesini köpük miktarından anlayabilirsiniz. Türk kahvesindeki gibi bol köpüklü olması tercih edilir.

Kahve kalorileri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için;
Kahve Çeşitleri ve Kalorileri yazımı okuyabilirsiniz>>

3. Espresso Bazlı Kahveler

Americano

Espresso’nun sıcak su eklenerek inceltilmesi sonucunda ortaya çıkan ayıltıcı kahvedir. Su miktarını damak zevkinize uygun olarak azaltıp artırabilirsiniz. Genelde tadı filtre kahve ile karıştırılsa da espresso bazlı olması nedeniyle içimi filtre kahveye göre daha serttir. Evinizde Aeropress ile hızlıca hazırlayabilirsiniz.

Ne kadar gerçek bilmiyorum ama Americano’nun hikayesi rivayetlere göre 2. Dünya Savaşı’na kadar uzanıyor. Filtre kahve tüketmeye alışık olan Amerikan askerlerinin espresso’yu sert ve yoğun bulmaları ile espresso’nun üzerine kaynar su ekleyerek filtre kahveye benzetmeye çalışması sonucunda ortaya çıkmıştır. Adını da bu hikayeden alıyormuş. Yani espresso’nun sertliğini sevmeyenler Americano tercih edebilir.

Ristretto

Espresso’nun daha sert ve koyu halidir. Espresso hazırlamak için kullanılan suyun neredeyse yarısı kullanılarak hazırlanır. Double espresso içmek istemeyen fakat espresso’dan daha sert kahve içmek isteyenler ristretto’yu tercih edebilirsiniz.

Doppio

2 shot espresso üzerine eklenen su ile hazırlanan kahvedir. 2 shot espresso kullanıldığı için tadı Americano’dan daha serttir. Ayılmak ile ciddi problemleriniz varsa kesinlikle tercih edebileceğiniz kahve Doppio olabilir!

Lungo

Espresso türleri arasında en az tercih edilen 3 shot espresso ile hazırlanan kahvedir. Americano ile karıştırılıyor olsa da kesinlikle tatları aynı değil.

Palazzo

2 shot espresso ile mocha pot kullanılarak hazırlanmaktadır.

4. Sütlü/Kremalı Kahveler

Cappuccino

İtalya’da espresso’dan sonra en popüler kahvedir. Espresso, ısıtılmış süt ve süt köpüğü ile hazırlanan Cappuccino, kesinlikle Latte’ye benziyor. Fakat Latte ile arasındaki en büyük fark üzerindeki köpük ve çikolatadır. Süt köpüğü sayesinde dolgun tadı, yumuşak bir içimi vardır.

Dünyada en çok tercih edilen kahve türlerinden biri olan Cappuccino, İtalya’da en çok sabah kahvaltılarında tercih ediliyor.

Flat White

Yeni Zelanda ve Avustralya’da çokça tüketilen, 1-2 shot espresso ve süt ile hazırlanan, yeni adı “Sert Cappuccino” olan Flat White son zamanlarda ülkemizde de kahve severlerin gözdesi.

Latte ve cappuccino’nun miktar olarak daha az olanı fakat espresso tadının daha baskın olduğu kahvedir. Hem espresso tadını alıp hem de hafif içim olsun istiyorsanız; flat white kesinlikle doğru tercih olacaktır.

Cafe Latte

Caffe Latte ya da kısaca Latte’nin İtalyanca’da süt anlamına geldiğini biliyor muydun?

Bardak ya da fincanın büyüklüğüne göre 1 ya da 2 shot espresso üzerine ısıtılmış süt ekleyerek hazırlanıyor. Tabi üzerine biraz da süt köpüğü eklenerek servis ediliyor. Espressonun üzerine dökülen sütün dökülme hızı ve şekline göre süt köpüğünün üzerinde oluşan kahverengi tonlarındaki şekiller ise latte art olarak geçiyor.

Sert içim sevmeyenler size sesleniyorum; içinde bol miktarda süt olduğu için içimi de çok hafif olan Latte’ler sizin kahveniz olabilir. İsteğinize göre vanilya, karamel, fındık gibi aromalar ile kahvenizi çeşitlendirebilirsiniz.

Tip: Amerika’da latte devasa kupa bardaklar yerine cam bardaklarda servis ediliyor.

Con Panna

2 shot espresso üzerine bol krema ya da krem şanti sıkılarak hazırlanan espresso bazlı kahvedir. İtalyancada kremalı kahve anlamına gelen espresso con panna, ABD’de cafe vienne, Fransa ve Birleşik Krallık’ta cafe viennois diye de biliniyor.

Cortado

İçinde süt bulunmayan ama süt köpüğü eklenerek hazırlanan espresso bazlı kahvedir. İspanya, Portekiz, Norveç ve Latin Amerika’da fazlasıyla tercih edilen cortado, Küba’da cortadito olarak bilinir. Yumuşak içimli fakat sert kahve arıyorsanız kesinlikle tercih edebilirsiniz.

Macchiato

İtalyanca bir kelime olan Macchiato’nun sözlük karşılığı “benekli” Bu durumun nedeni de 2 shot espressonun üzerine bir çay kaşığı süt köpüğü eklenerek kahvenin benek şekli ile servis edilmesi.

İçimini yumuşatmak için üzerine karamel sosu gibi aroma verici şuruplar eklenebilir. Tabi bu da içimini epey bir hafifleştiriyor.

Ca Phe Sua Da

Vietnam’a ait olan bu kahve yöreye ait filtre kahvenin süt ile karıştırılmasında sonra buz üzerine dökülmesiyle elde edilir.

5. Dondurma İle Servis Edilen Kahveler

Affogato

Özellikle yaz aylarında ya da akşam yemeğinden sonra tercih edebileceğiniz hafif bir kahvedir. 2 shot espresso ile büyük bir kaşık vanilyalı dondurma ile servis edilen Affogato kesinlikle en sevdiklerimden. Kahve bazlı italyan tatlısı da diyebilirim. Üzerine eklenen çikolata parçacıkları, kavrulmuş badem ve sevenler için karamel ile gerçekten epey lezzetli hale geliyor.

Eiskaffee

Popüler bir Alman içeceği olan Eiskaffee (buzlu kahve); soğuk kahve ya da espresso, vanilyalı dondurma ve bazen süt ya da krema ile hazırlanmaktadır. Tatlı, kremsi, buz gibi servis edilen bu kahveleri serinlemek için tercih edebilirsiniz.

6. Soğuk Kahveler

Iced Coffee

Genellikle buzun üzerine eklenen kahve ile servis edilen soğuk bir içecektir. Buzlu kahvenin yapılabilecek o kadar çok çeşidi var ki tek bir tarif vermek kesinlikle doğru olmayacak. Buzlu latte, frappuccino, buzlu americano ve buzlu mocha seçenekleri dilediğiniz gibi çoğaltabilirsiniz.

Soğuk kahve çeşitleri arasında yer alan mazagran, 1840 yılında ilk kez içilmeye başladıktan sonra 19.yy boyunca istenen lezzete ulaşması için sürekli denenmiştir. İstenen lezzete ulaşıldığında Dunkin Donuts ve Starbuck gibi Amerikan markalarının yardımı ile pazarlanan kahve küresel bir fenomen haline geldi bile.

Frappe

Yapımında bol miktarda süt kullanılan Frappe, hazır kahve ile yapılır. Özellikle yaz aylarında bolca tüketilen içecek genellikle tatlı tercih edilir.

Granita de Cafe

Espresso’nun buzla hazırlanmasına verilen isimdir. Üzerine çırpılmış krema eklenerek servis edilir.

Mazagran

Kahve ve buz ile hazırlanan Mazagran, limon ya da su eklenerek servis edilir. Sert olduğu için yavaş içilmesi tavsiye edilir. Buzlu kahvenin ilk örneği olduğuna inanılan Mazagran, 1840’ta içilmeye başladı.

7. Çikolata/Kakao Eklenen Kahveler

Mocha

Sıcak çikolata ile cappuccino karması olan (en iyi bu şekilde ifade edebileceğimi düşünüyorum) adını geçmişte kahve ticaretinin yapıldığı Yemen’deki Mocha şehrinden alıyor. Espresso, sıcak süt ve çikolatanın birleşiminin muhteşem uyumu ile tatlı severlerin en çok tercih ettiği kahvelerden birisi. Çikolata tadını ve rengini vermesi için genellikle kakao veya çikolata şurubu kullanılıyor. Kahve de tam bir tatlı aşığıyım diyorsanız; köpüğünün üzerine kakao, tarçın, krema ve daha da abartıyorum marshmallow ekleyebilirsiniz.

Espressino

Özellikle Güney İtalya’da fazlasıyla tercih edilen Espressino; espresso, buharlı süt ve kakao ya da Nutella içeren kahvedir.

8. İnce Çekirdeklerin Kullanıldığı Kahveler

Türk Kahvesi

Kahve çekirdeklerinin cezvede kaynatılarak pişirilmesiyle hazırlanan bol köpüklü kahvelerdir.

Mırra

Türk kahvesi gibi hazırlanır fakat içine kakule eklenir. İçimi kesinlikle türk kahvesine göre oldukça serttir.

Süvari Kahvesi

Türk kahvesinin çay bardağında servis edilen halidir. Genellikle şekersiz olarak hazırlanır.

Nişantaşı en iyi kahvecilerinden en lezzetli kahveler için;
Nişantaşı Kahvecileri”
yazıma göz atabilirsiniz.