2023 Yurt Dışı Harç Pulu

Yurt dışı çıkış harcı pul olarak verildiği için halk arasında yurt dışı çıkış pulu olarak biliniyor. Bu harç pulu parası da nereden çıktı ya diye soracak olursanız; Marmara depreminden sonra deprem vergilerinden biri olarak alınmaya başlamış daha sonra da kalıcı hale gelmiş olan vergilerden.

Ne yazık ki yurt dışı çıkış harcını ödemeden yurt dışına çıkmanız mümkün değil. Kontrol memuru havaalanlarından ya da kara geçişlerinden çıkış yapacağınız zamanlarda pasaportunuz ile birlikte yurt dışına çıkış harcı için ödeyeceğiniz dekontu ya da harç pulunu görmek istiyor. Eğer ikisi de yoksa pasaport kontrolü için beklediğiniz sıra boşuna gidiyor çünkü sizi harç ödemeniz için geri gönderiyorlar.

Yurt Dışı Harç Pulu Nerede Kullanılır?

Yurt dışı çıkış harcını havaalanında veya sınır kapılarında pasaport kontrolünden önce almanız gerekiyor. Makbuz ya da harç pulu ile çıkış noktasına gelindiğinde kontrol polisine pasaport ile birlikte veriliyor. Yurt dışı pulu burada kaşelendikten sonra size geri veriliyor.

Güvenlik kontrolünden geçtikten sonra pasaport pulunun da bir önemi kalmıyor. Yine de isterseniz uçağa binene kadar yanınızda bulundurun. Ben pasaportumun arka sayfalarına belirli bir düzende yapıştırmayı sevdiğim için pullarımı atmıyorum. Siz de kendi pul tasarımınızı yapabilirsiniz.

2023 Yurt Dışı Harç Pulu Ne Kadar?

Yurt dışı çıkış harcı vergi olarak alınmaya başladığından bu yana hep 15₺’di. Fakat yakınlarda yurt dışı çıkış harcının artırılması için torba yasa hazırlandı. Torba yasa teklifi ile 17 Temmuz 2019 tarihinde kabul edilen ve 19 Temmuz 2019’da resmi gazetede yayınlanan kanunla yurt dışı harç fiyatı 50₺’ye çıkarıldı. Üzülerek söylemeliyim ki 2023 yılında yurt dışı çıkış 150 TL olarak belirlendi.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödeme

Yurt dışı harç pulu ödemesi için havalimanlarında harç pulu gişeleri kullanabilirsiniz. İstanbul Havalimanı harç pulunu gidiş katında iki farklı yerde, Sabiha Gökçen Havalimanı harç pulunu ise giden yolcu katında olan gişeden satın alabilirsiniz. Karayolunu tercih ettiyseniz sınırda çıkış yapmadan önce pul satın alabileceğiniz gişelerde mevcut.

Seyahate çıkmadan önce telaşa düşmemek için vaktiniz varsa harç pulunuzu bankalardan alabilirsiniz. Fakat harç için dekont almayı unutmayın. Banka size pul vermeyecektir. Dekontu pul olarak kullanacaksınız. Bu arada hatırlamam da fayda var; bankadan aldığınız dekontlar sadece 15 gün boyunca geçerli.

Yurt Dışı Harç Pulu Otomatları İstanbul Havalimanı’nda!

havalimani-yurt-disi-harc-pulu-otomati

Yurt dışına çıkış işlemlerinde geçerli olan yurt dışı çıkış harç pulu otomatları ilk kez İstanbul Havalimanı’na yerleştirildi.

Yolcular artık nakit, kredi kartı veya temassız ödeme sistemine sahip cep telefonları ile zorunlu yurt dışına çıkış harç pulunu İstanbul Havalimanı’na yerleştirilen otomatlar aracılığı ile tek seferde en fazla 10 tane harç pulu satın alabilirsiniz. Şimdilik sadece İstanbul yeni havalimanına kurulan otomatlar yakında Sabiha Gökçen Havalimanı’na yerleştirilecek.

Yurtdışına Çıkış Harç Pulu Ne Zaman Alınmalıdır?

Yurtdışına çıkış harç pulu, yurtdışına çıkarken havalimanında veya sınır kapılarında ödenir. Yani, Türkiye’de çıkış yaptığınızda, pasaport kontrol noktalarında veya harç pulu ödeme noktalarında ödemenizi gerçekleştirmeniz gerekir. Bu nedenle harç pulunu seyahatinizden hemen önce de alabilirsiniz. Temmuz 2023 itibariyle yurt dışı çıkış harcının geçerlilik süresi yoktur. Aynı anda birden fazla harç pulu alınıp başka seyahatlerde de kullanılabilirsiniz. Ancak eğer harç pulu fiyatlarında değişim olursa, almış olduğunuz harç pulları geçersiz sayılabilir.

Yurt Dışı Harcı Yatırabileceğiniz Bankalar

Havaalanlarında, sınırda ya da vergi dairelerinde zaman harcamak istemiyorsanız; yurt dışı çıkış harcını aşağıdaki listede yer alan bankalardan da ödeyebilirsiniz.

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • Garanti Bankası
  • ŞekerBank
  • Finansbank
  • Denizbank
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası

Pasaport harcını yatırdığınız bankadan alacağınız dekontta aşağıdaki bilgilerin yer alması gereklidir. Dekontu aldıktan sonra bunlardan herhangi birinin eksik olmamasına dikkat edin.

  • Adınız-soyadınız
  • TC kimlik numaranız
  • Tahsil edilmiştir kaşesi
  • Tahsilatı yapan görevlinin imzası

İnternetten Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödemesi

Bankadan ödeme yaptığınızda harç ödemesi için dekontta mutlaka imza ve kaşe olması isteniyor. İnternet bankacılığında sistem nasıl ilerliyor bu konuyla ilgili kesin bir bilgim yok. Fakat Yapı Kredi, Ziraat Bankası ve Vakıfbank gibi birkaç bankada yurt dışı harç ödemelerini online olarak yapabiliyorsunuz.

Bu bankaların internet bankacılığını kullanarak, yurt dışı çıkış harç bedelini ödeyebiliyorsunuz. Ödeme sonrasında dekontu mailinize gönderip çıktısını alarak işlem yapabilirsiniz. Eğer internet bankacılığını kullanarak harç ödemesi yapan varsa; yorum olarak işlemleri yazarsa çok sevinirim.

Kimler Yurt Dışı Çıkış Harcı Öder?

Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olan ve yurt dışına seyahat edecek olan herkes – pasaport türü ne olursa olsun – yurt dışı çıkış harcı ücretini ödemek zorunda.

Kimler Yurt Dışı Harç Pulu Ödemez?

  • Çıkış tarihi itibariyle yurt dışında oturma izni bulunan kişiler
  • 7 yaşını doldurmamış çocuklar ve öğrenciler
  • Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar
  • Transit geçiş yapanlar
  • Engelliler ve yaşlılar
  • Diplomatlar ve konsololar
  • Resmi görevliler
  • KKTC kimlik belgesiyle çıkış yapanlar
  • Yurt dışına ticari amaçla sefer yapacak kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma mürettabatı
  • Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından da yurt dışına çıkış harcı alınmamaktadır.

Türk Telekom Prime Yurt Dışı Harç Pulu

Türk Telekom ile yurt dışı harç pulu “Prime Mobil” ve “Evde İnternet” tarifelerini kullanan aboneleri için kampanya dönemi boyunca 1 kez faydalanabilecekleri ücretsiz yurt dışı harç pulu fırsatı veriyor. Ücretsiz harç pulu alabilmeniz için yurtdışı uçak biletini gösterme zorunluluğunuz bulunuyor. Yani biletiniz olmadan bir gün kullanırım nasıl olsa diyerek harç pulunuzu satın alamıyorsunuz.

Maalesef burada sunulan kampanyanın geçerlilik tarihi sona ermiştir. Temmuz 2023 tarihi itibariyle şu an mevcut bir kampanya bulunmamaktadır.

Kıbrıs’a Giderken Harç Pulu Alınıyor mu?

Kıbrıs’a giderken harç pulu gerekli mi sorunuza cevap olarak; çıkış tarihi itibariyle yurt dışında oturma izni kişiler, 7 yaşını doldurmamış çocuklar, pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kimlik belgesiyle çıkış yapanlar ile yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı için yurt dışına çıkış harcı alınmaz. Bu koşulların dışında kalan kişilerin Kıbrıs seyahatlerinde harç pulu alması gereklidir.

Öğrenciler İçin Yurt Dışı Harcı

Öğrenciler de dahil olmak üzere yurt dışına çıkan bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından yurt dış çıkış harcı alınmaktadır. Yurt dışına çıkış harcı ödenmiş olmasına rağmen yurt dışına çıkış yapmadıysanız ya da muaf olmanız durumunda ödenen harçlar geri iade edilmektedir.

Harç Pulu İadesi

Yurt dışına çıkış harcını kullanmak için bir zaman kısıtlamanız yok. Eğer sık sık seyahat ediyorsanız birden fazla pul alabilirsiniz. Her çıkışınızda ödeme yapmakla vakit kaybetmezsiniz. Aldığınız pulları kullanmadığınızda da paranızı iade alabilirsiniz. Harç iadesi için aranan koşullar aşağıdaki gibidir;

Bilet düzenlemesi sırasında bilet üzerine “yurt dışı harç pulu” yapıştırıldıktan sonra yurt dışına çıkılmadan iptal edilen biletler,
Pasaporta “yurt dışına çıkış harç pulu” yapıştırılarak ya da makbuz karşılığı ile alınan çıkış harçları yurt dışına çıkılmaması durumunda yurt dışına çıkış harcı iadesi yapılacaktır.

Yurt dışına çıkış harç pulu alarak ya da makbuz karşılığı ödenen harç iadeleri için vergi daireleri ya da ilgili gümrük saymanlıklarına başvurabilirsiniz. Yurt dışı harcı ödediğinize dair pul ya da dekontunuz varsa resmi gazetede yayınlanan aşağıdaki dilekçe ile iade talebinde bulunabilirsiniz.

Yurt Dışı Çıkış Harç İade Dilekçesi

….. Vergi Dairesi Müdürlüğüne

Aşağıda adı, soyadı belirtilen kişiler için düzenlenen biletler yurt dışına çıkış yapılmadığı için iptal edilmiştir.

Bilet üzerine yapıştırılarak iptal olunan yurt dışına çıkış harç pullarının bedellerinin tarafımıza iade edilmesini arz ederim.

İlgili kişi/kurum ve imza

Yurt dışı seyahatleriniz hakkında daha fazla bilgi almak için diğer yazılarıma göz atabilirsin.

🔴Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? >>
🔴Yurt Dışında Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Kullanılır? >>
🔴Yurt Dışında Araç Kiralama >>