Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışına çıkmak için ilk adımı atmaya hazırsanız, size bu yazımda pasaport başvurusu için yapılması gereken işlemleri adım adım anlatacağım. Öncelikle pasaport, kendi ülkeniz dışında farklı bir ülkeye seyahat edebilmeniz için mutlaka almanız gereken resmi bir belgedir. Yurt dışı seyahatlerinde pasaport gerekliliği sadece vizeli ülkeler için değil aynı zamanda vizesiz ülkelerde de bulunmaktadır.

Pasaport Türleri Nelerdir?

Yeşil Pasaport

Yüksek dereceli devlet memurları ve bürokratlara verilen pasaportlardır. Yeşil pasaport sahipleri birçok ülkeye vizesiz giriş yapabilir. Bu birçok ülkeye Schengen ülkeleri de dahil. Bu nedenle kesinlikle çoğu kişinin hayali olabilir. Yeşil pasaport genelde eski bakanlar, birinci, ikinci ve üçüncü derece devlet memurlarına ve kamu görevlilerine veriliyor. Yeşil pasaport sahibi olan kişilerin aileleri de bu haktan faydalanabilir. Tabi çocuklar için 25 yaş sınırı olduğunu hatırlatmak isterim. Yeşil pasaport başvurusu yapmak için yetkili makamlardan yazı almalısınız.

Gri Pasaport

Gri pasaport hizmet pasaportu olarak da bilinir. Kamu kurumlarının görev nedeniyle yurt dışı hizmetine gönderdiği kişilere gri pasaport verilmektedir. Bu görevlerde çalışan kişilerin aileleri de faydalanabilir. Çocuklar için pasaport 25 yaşına kadar geçerlidir.

Siyah Pasaport

Devletin en üst kademesindeki kişilere verilen bu pasaportun diğer adı diplomatik pasaporttur. Bakanlar, belediye başkanları tüm bürokratlar görevde kaldıkları süre boyunca siyah pasaport alabilir. Siyah pasaport Dışişleri Bakanlığı tarafından veriliyor. Pasaport başvurusunda bulunmak için yetkili makamlardan yazı alınmalıdır.

Bordo Pasaport

Umuma mahsus verilen pasaportlardır. Diğer pasaportların kapsama alanı dışında kalan herkes çıkarabilir. Bordo pasaportu 6 aydan başlayarak 10 yıla kadar uzun süreli de çıkarılabilir.

Adım Adım Bordo Pasaport İşlemleri

Pasaport için gerekli evrakları toplayın

Pasaport başvurunuzun kabul edilmesi için tüm belgelerinizi teslim etmelisiniz. Hazırlamanız gereken evrakları yazımın devamında detaylı olarak değineceğim. Dosyanızın eksik olmadığından emin olun.

Pasaportun geçerlilik süresine dikkat edin

Bordo pasaportların minimum 1 yıl maksimum 10 yıl geçerliliği bulunmaktadır. Geçerlilik süresi uzadıkça pasaport ücretleri de artıyor. Tavsiyem tabi ki hem vize işlemleri için daha kullanışlı ve bütçenizi koruyacak olan 10 yıllık pasaport almanız. Örneğin 2019 ücretlerinde;

  • 1 yıllık pasaport için 248,40₺ pasaport harcı+133,50₺ defter bedeli ile 381,90₺ ödemeniz gerekir.
  • 10 yıllık pasaport için 811,60₺ pasaport harcı+133,50₺ defter bedeli ile 945,10₺ ödemeniz gerekir.

Pasaport harç ve defter bedelini ödeyin

Bordo pasaport alacak olan kişilerin devlete hem pasaport defter bedeli hem de pasaport harcı ödemesi gerekiyor. Pasaport defter bedeli işlem bedeli aslında hangi tür pasaport alırsanız alın bu bedeli ödüyorsunuz. Pasaport harcı da pasaportun geçerlilik süresi için ödemeniz gereken tutar yani pasaportun geçerlilik süresi arttıkça harç bedeli de artıyor.

Pasaport başvurusu için randevu alın

Bordo pasaport çıkarmak için tüm belgeleriniz hazırsa artık pasaport başvurusu için randevu almaya hazırsınız. Bulunduğunuz bölgeye en yakın konumdaki il ve ilçe nüfus müdürlüğüne online randevu alıyorsunuz. Tabi illa ikamet ettiğiniz bölgeden alma zorunluluğunuz yok iş yerinize neresi yakınsa oradan da alabilirsiniz. Genelde çok sıra olduğu için seçim lüksünüz olmuyor.

Pasaport teslimatı

Pasaportunuz hazır olduğunda istediğiniz adrese kurye ya da kargo aracılığı ile gönderiliyor. Kargo ile gönderim tamamen isteğinize bağlı. E-devlet üzerinde ikamet adresim çıkmadığı için başvurduğum nüfus müdürlüğüne gidip pasaportumu kendim teslim almıştım.

Pasaport Nereden Alınır?

Pasaport başvuruları Nüfus Müdürlüklerinde yapılmaktadır. Bu işlem daha önce Emniyet Genel Müdürlükleri tarafından yapılıyordu. Artık yeni uygulama ile pasaport işlemleri için yetkili birim Nüfus Müdürlükleri.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar

  • Bordo pasaport çıkarmak için ihtiyacınız olan belgeler aşağıdaki gibidir;
  • Nüfus cüzdanının aslı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Eski pasaportlar
  • Pasaport harcı ve pasaport bedeli dekontları
  • Eğer pasaport başvurusu yapacak kişi reşit değilse ya da engelli ise muvafakatname

2020 Pasaport Harç ve Defter Ücretleri

Pasaport defter bedeli tüm pasaport türleri için ödenmesi gereken bir ücrettir. İster 1 yıl ister 10 yıllık pasaport alın 160,00₺ pasaport defter bedelini ödeyeceksiniz.

10 yıllık pasaport ücretleri 2020 yılı itibari ile defter bedeli ile birlikte 1154,80₺’dir.

Yurt dışına çıkacak olan Türk vatandaşları çoğu ülkede vize uygulamasına tabi olduğu için vize çıkıp çıkmamasında ve hatta vize süresinde pasaport süresinin büyük etkisi oluyor. Vizenin onaylanma sürecinde pasaportun bitimine en az 6 aylık bir süre olması gerekirken vizesiz gezeceğiniz ülkeler için de en az 3 aylık pasaport geçerliliğinizin olması gerekiyor.

Ülkelerin bordo pasaportlarda geçerli olan minimum geçerlilik süreleri için tıklayın >>

Neden 10 yıllık pasaport tercih etmeniz gerektiği ile ilgili birlikte küçük bir hesaplama yapalım.

Çok sık yurt dışına çıkmıyorum senede bir kez ancak o yüzden her yıl 464,40₺ versem de olur diyorsanız; 10 yıl içinde her yıl pasaport çıkaracak olsanız 464,40₺*10 yıl=4.644,00₺ vermek zorunda kalacaksınız.

10 yıl içinde iki yılda bir pasaport çıkaracak olsanız 464,40₺*5 yıl = 2.322,00₺ vereceksiniz.

2020 Pasaport Ücreti
Pasaport Süresi Harç Bedeli Defter Bedeli Toplam
6 ay 208,30₺ 160,00₺ 368,30₺
1 yıl 304,40₺ 160,00₺ 464,40₺
2 yıl 497,00₺ 160,00₺ 657,00₺
3 yıl 705,90₺ 160,00₺ 865,90₺
4 – 10 yıl 994,80₺ 160,00₺ 1154,80₺

Üstelik vize başvurusu yapıp, o kadar parayı verdikten sonra 1 yıllık vize çıkma ihtimalini de tamamen ortadan kaldırıyorsunuz. Bir anda neredeyse 1200₺ vermek biraz zorlayacak belki biliyorum fakat diğer türlü kesinlikle zararınız daha büyük olacak, bunu bir düşünün bence.

Pasaport Ücret Ödemesi Nereye Yapılıyor?

Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi olan bankalara, Maliye Bakanlığı’na bağlı il ve ilçelerin defterdarlık, mal müdürlükleri ve Nüfus Müdürlüklerine ya da internet vergi dairesine harç ve defter ödemenizi yapabilirsiniz. Vezneye nüfus cüzdanı ile giderek pasaport harç ve defter bedeli yatırmak istediğinizi söylediğinizde talebiniz sonrasında her iki işlem için ayrı dekont verilecek. Siz yine de dekont üzerinde hem harç hem de defter bedeli yazdığına emin olmak için dekontu kontrol edin.

❗Dikkat

Pasaport başvurusu ücreti ödenirken mutlaka nüfus cüzdanınız yanınızda olmalı çünkü işlem için TCKN bilgisi gerekiyor.
Ödeme karşılığında alacağınız dekont üzerinde TCKN, isim ve soyisim olmalıdır.
Harç ve defter bedelleri dekontunda tahsil edilmiştir kaşesinin basılmış olması ve ıslak imzanın bulunması gereklidir.

Pasaport Ücreti Anlaşmalı Bankalar

  • Akbank
  • Aktif Yatırım Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Alternatif Bank
  • Anadolu Bank
  • Citibank
  • Denizbank
  • Burgan Bank
  • Fibabanka
  • Finansbank
  • HSBC
  • ICBC
  • ING Bank
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Odea Bank
  • Şekerbank
  • Ziraat Bankası
  • Türkland Bank
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Garanti Bankası
  • Halk Bankası
  • İş Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Ziraat Katılım
  • PTT Şubeleri

Pasaport Yenileme 2020

Pasaportunuzun kullanım süresi bittiyse yerine yenisini çıkarmanız gerekiyor. Pasaport yenileme işlemleri de ilk pasaport çıkarma süreçleri ile aynı şekilde ilerliyor. Sadece belgeler farklılık gösterebiliyor. Yeni pasaport çıkarırken eski pasaportun da teslim edilmesi gibi.

Pasaport Randevusu

Gerekli evraklarınız hazırsa artık dosyanızı il ve ilçe nüfus müdürlüğüne giderek dosyanızı teslim edebilirsiniz. Randevularınızı “Pasaport Randevu” linkini kullanarak alabilirsiniz. Aynı zamanda 09.00-18.00 saatleri arasında Acil Pasaport Hattını (0 312 462 91 46 – 0 312 462 91 47) arayarak da yapabilirsiniz.

Pasaport işlemlerinizin randevu tarihinden önce tamamlanması gerekiyorsa; randevu tarihinden önce gidip şansınızı deneyebilirsiniz. Müsait olurlarsa işleminizi önceliklendirebilirler. Bu durum tamamen pasaport memurunun inisiyatifindedir.

Normalde vize işlemleri vekaletname ile bir başkası tarafından yapılabiliyor. Fakat pasaport başvurusunda bulunan kişilerin yaş ayrımı olmaksızın İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde şahsen orada bulunmalıdır.

Pasaport Teslimatı

Pasaportunuz geldi fakat siz yerinizde yoktunuz. Bu durumda teslim edilemeyen pasaportunuz 7 gün içinde teslim almanız için PTT şubesine gönderilecek. 7 gün içinde teslim alınmayan pasaportlar Nüfus Müdürlüğüne geri gönderiliyor. Eğer başvurunuzu yurt dışından yaptıysanız; pasaportunuzu sadece o ülkedeki Türk Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğu’ndan teslim alabilirsiniz.

Başvurduğunuz pasaport şubesine nüfus kağıdı ile giderek pasaportunuz hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz. Pasaport başvuru takibini de internet üzerinden online olarak yapabilirsiniz.

Pasaport başvuru takibi için tıklayın >>

Pasaport Ne Zaman Elime Ulaşır?

Pasaportların çıkma süresi yurt içi ve yurt dışı lokasyonlarında farklılık gösteriyor. Yurt içinde ortalama 5-7 gün olarak belirlenmiş olup, yurt dışında 7-10 gün içinde sonuçlanmaktadır. Bu süreler yoğunluğa göre değişebiliyor. Özellikle bayram, resmi tatil, yılbaşı, sömestr dönemleri pasaport talebinde bulunan kişi sayısı arttığı için en yoğun dönemler. Bu nedenle süre biraz daha uzayabilir. Pasaportlar PTT aracılığı ile tarafınıza gönderilmektedir. Acil pasaport durumunda başvurunuzun olumlu sonuçlanması için aciliyet sebebini gösteren belgenizi de dosyanıza eklemelisiniz.

Pasaport Acil İhtiyacınız Varsa

Acil pasaport ihtiyacı için belgelerinizi hazırlayıp (dosyanıza acil ihtiyacınızı kanıtlayacak belgeyi eklemelisiniz) Nüfus Müdürlüğüne başvurduktan sonra pasaportun kargo ile teslim edilmesini bekleyebilirsiniz. Pasaportlar Ankara’da basıldığı için gidip direk basım yerinden pasaportunuzu teslim alabilirsiniz. Peki oraya kadar gideceğim de pasaportum basıldı mı bilmiyorum diyorsanız; pasaportun hangi gün basılacağını başvuru sırasında memurdan öğrenebilirsiniz.

Kayıp Pasaport

Öncelikle pasaportunuzu kaybetmemek için elinizden gelen tüm çabayı göstermeye çalışın. Pasaport çıkarma süreçlerini baştan yaşamak istemezsiniz. Pasaportunuzu kaybetme durumunda kayıp ilanı vermekte gecikmemelisiniz. Kaybetme ilanının geç verilmesi durumunda pasaport ile yaşanacak kötü olayların sonuçları pasaport sahibine hem maddi hem manevi yaptırım olarak uygulanacaktır.

Pasaportun yurt içinde kaybolması durumunda en yakın polis merkezine giderek pasaportu kaybettiğinize dair bilgilendirme yapmalısınız. Bu bildirim sırasında nüfus cüzdanınızın yanınızda olması gerekli.

Pasaportun yurt dışında kaybolması durumunda kayıp bildirimini konsolosluğa yapmalısınız. Eğer isterseniz pasaportunuzun kaybolduğuna dair ilan da verebilirsiniz. Pasaportun yeniden çıkarılmasını isterseniz pasaport harç bedelini yatırmanız gerekiyor. Harç bedeli yatırıldıktan sonra yeni pasaportunuzu çıkarabilirsiniz. Yurt dışında pasaport kaybı durumunda konsolosluklardan, sadece Türkiye’ye geri dönüşte kullanmak üzere tek sayfalık ve ülkeye girdiğinizde sizden alınacak pembe pasaportu ücretsiz olarak çıkarabilirsiniz.

Çocuklar İçin Pasaport

Yukarıda saydığım pasaport için gerekli belgelere ek olarak anne ve baba tarafından yazılan muvafakatnamenin de başvuru evrakları arasında eklenmesi gerekiyor. Muvafakatname yazısını noterden alabilirsiniz.

Başvuru yazısı anne ve babadan alınıyor diye çocuk olmadan pasaport başvurusu yapamayacağınızı hatırlatmam gerekiyor.

Harçsız Öğrenci Pasaportu

Öğrenci pasaportu 25 yaşından küçük olup eğitim ve öğretime hala devam eden kişilerin alabileceği pasaportlardır. Eğitim ve öğretime Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, resmi/özel örgün eğitim, yükseköğretim kurumlarında örgün, ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan eğitim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde okumak öğrenci pasaportu almak için yeterli olacaktır.

Öğrenci pasaportu için 60 günü geçmemiş ıslak imzalı veya e-imzalı öğrenci belgesi pasaport başvurusu yapmak için yeterli olacaktır.

Geçici Pasaport Nedir?

Geçici pasaport ya da diğer adıyla pembe pasaport yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının konsolosluklardan alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaportun kaybolması, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme durumlarında 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilmektedir.

Geçici pasaportu bulunduğunuz ülkedeki Türk elçiliklerinden alabilirsiniz. Diplomatik (siyah) pasaport, umuma mahsus (bordo) pasaport, hususi (yeşil) pasaport veya hizmet (gri) pasaportunun çalınması ya da kaybolması durumunda dış temsilciliklere başvuru yaparak pasaport türüne göre yeni pasaportunuzu pasaport başvurunuz olumlu sonuçlanırsa teslim alabilirsiniz.

Geçici pasaport acil durumlarda verildiği ve tek seferlik olduğu için defter bedeli ya da harç ücreti ödemesi yapmanıza gerek yok. Geçici pasaportunuzu sadece Türkiye’ye dönüş için kullanabiliyorsunuz. Ülkeye giriş yaparken pasaportunuzu emniyet görevlisine teslim ediyorsunuz.

Geçici pasaport için ihtiyacınız olan belgeler iki adet 5 * 6 cm boyutunda vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ve pasaportun kaybolması durumunda alınacak polis tutanağı başvuru için yeterlidir.

❗❗Dikkat

Geçici pasaportu sadece Türkiye’ye tek seferlik geçiş izni vermektedir. Eğer bulunduğunuz yerden aktarma yaparak Türkiye’ye gelmeniz gerekirse aktarma yapacağınız ülkenin sınır görevlileri tarafından ülkeye alınmayabilirsiniz. Pasaportunuzun kaybolduğu durumlarda direkt uçuşlar ile Türkiye’ye dönmeniz kesinlikle daha doğru olacaktır. Geçici pasaport ile başka ülkeye geçiş yapamıyorsunuz.

Ek olarak geçici pasaport sadece 1 aylık verilmektedir. Verilen bu bir ay içinde Türkiye’ye dönmenizi tavsiye ediyorum.

Pasaport almak yorucu gibi görünüyor. Zaman kaybetme, pasaportunu al ve yola çık. Yeni ufuklara açılarak, hayallerini gerçekleştirme sırası sende!

Daha fazla seyahat ilhamı almak için diğer yazılarıma göz atabilirsin.

🔴Amsterdam Seyahat Rehberi  >>
🔴Amsterdam Vizesi Nasıl Alınır? >>
🔴Atina Seyahat Rehberi >>
🔴Yunanistan Schengen Vizesi Nasıl Alınır? >>