Seyahat etmeye karar verdiniz, uçak biletinizi aldınız. Şimdi sabırsızlıkla o günün gelmesini bekliyorsunuz. Yurt dışı seyahatinde en çok merak edilen ve en büyük heyecanların yaşandığı yer havaalanları. Pasaportum yanımda mı, uçuş kartım nerede, pasaport sırası uzun mu, pasaport memuru geçişimi onaylayacak mı, pasaport memuru beni çok zorlar mı gibi bir sürü soru işaretiniz olduğunu tahmin edebiliyorum.
İlk defa yurt dışına çıkacak olan kişilerin havaalanına ilk geldiği an, uçağa binmeden önce, bindikten ve indikten sonra neler yapacağı konusunda detaylı bilgi vermeye çalışacağım.
Bilgilendirmeye başlamadan önce lütfen sakin olun. Anın ve yolculuğun tadını çıkarın. Panik yapmanıza gerek yok çünkü eminim hiçbir sorun yaşamadan uçağa bineceksiniz.
Uçak Saatinden En Az 2 Saat Önce Havalimanında Olun
Seyahat planlaması yapıldı, valizler hazırlandı. Seyahat günü geldiii. Havalimanında yapmanız ve uygulamanız gereken bazı durumlar var. Sakince ve sırayla neler yapmanız gerektiğini anlatacağım.
Öncelikle havalimanına uçuşunuza en az 2 saat önceden gelmiş olmalısınız. Yoğunluk olabilecek dönemlerde (bayramlar, tatiller, özel günler ve hatta bazen hiçbir sebep yokken) lütfen bu süreyi biraz daha uzun tutun. Çünkü pasaport kontrolü veya check-in sırasında ciddi vakit kaybedebilirsiniz.
En az 2 saat önceden gelip tüm işlemlerinizi hallettiğinize göre artık kahvenizi yudumlayıp, seyahat planlarınızı gözden geçirebilirsiniz.
Havalimanı Güvenlik Kontrolü
- Havalimanına giriş yaptınız öncelikle tüm metal eşyalarınızı ve bavulunuzu x-ray cihazına bıraktıktan sonra güvenlikten geçmelisiniz.
- Güvenlik kontrolünden geçerken bot giymemenizi tavsiye ediyorum. Ne yazık ki her defasında o botları çıkarmak zorunda kalıyorum. Yolculuk spor ayakkabıları ile daha keyifli inan bana🕺
- Sadece kabin bagajınız varsa kontrollerde takılmamak için yanınıza alacaklarınızı dikkatli seçmelisiniz. Parfüm ve kremler çok önemli biliyorum ama 100ml üzeri tüm ürünlerin elinizden alınmasını istemiyorsanız; kabin bagajına daha küçük şişeler alabilirsiniz.
- Cebinizdeki bozuk paraları sırt çantanıza ve cüzdanınıza koyarsanız; x-ray’den çok daha rahat ve hızlı geçebilirsiniz.
👀Bir küçük tüyo vereyim mi?
Bir araştırmaya göre insanlar genelde sağ taraftaki x-ray cihazına yöneliyormuş. Zaman kazanmak için bu sefer sol taraftaki x-ray’leri denemeye ne dersin?
Check-in İşlemleri
- Uçuş yapacağınız hava yolu firmasının kontuarını bulup ekranda gideceğin ülke/şehir olan gişeye ilerlemelisiniz. Tabi yoğunluk durumuna göre ekranları kapatıp tek bir sıra oluşturulabiliyor. Sıra size geldiğinde check-in işlemleri için pasaportunuzu vermeniz ve nereye seyahat edeceğinizi söylemeniz yeterli olacaktır.
- Uçaklarda kilo limiti olduğu için kilo ihlali olup olmadığını görmek amacıyla valizinizi tartacaklar. İşlem sonunda biniş kartınız basılacak. Biniş kartınızın üstünde kapı numarası(Gate) ve kapıda hazır bulunmanız gereken saat(boarding time) yazacak.
- Eğer valiziniz yoksa online check-in yaparak, uçağa gitme süresini kısaltabilirsiniz. Online check-in yapacaksanız havalimanına geliş süresini 2 saatten daha erkene çekebilirsiniz.
Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu
- Check-in işlemlerini tamamladıysanız sırada harç pulu gişesinden kişi sayısı kadar harç pulu alabilirsiniz. Her pasaport için 1 adet harç pulu yeterlidir.
- Yurt dışına çıkarken T.C. vatandaşlarının pasaport kontrolüne girmeden önce yurt dışına çıkış harç pulunu alması gerekiyor.
- Yurt dışı çıkış harcı 2023 yılı itibari ile 150₺ oldu.
- Pasaport kontrolüne girdikten sonra harç pulunu almayı unutmuş olursanız; panik yapmanıza gerek yok. Geri dönüp pulunuzu havalimanında bulunan vezneden aldıktan sonra tekrar pasaport kontrolüne girebilirsiniz.
2023 Yurt Dışı Harç Pulu hakkında detaylı bilgi için tıklayın >>
Türkiye’deki Pasaport Kontrolü
- Pasaport kontrolü bölgesine doğru geçin.
- Burada pasaport kontrol memurları pasaportunuzu ve aldığınız pulu isteyerek, pasaport ve vize kontrolünü yapılacak.
- Daha sonra yüz tanıma cihazını kullanarak pasaport eşleştirmesi yaptıktan sonra herhangi olumsuz bir durum çıkmazsa ülkeden çıkışınız onaylayacaktır.
- Tüm yolculuğunuz boyunca 4 kere pasaport kontrolünden geçeceksiniz.
- Giderken; Türkiyeden çıkarken ve gittiğiniz ülkeye girerken.
- Dönerken; gittiğiniz ülkeden çıkarken ve Türkiye’ye girerken.
Türkiye’de E-Pasaport Kontrolü
Türkiye’de e-pasaportlar 2010 yılından itibaren kullanılmaya başlandı ve bence geleneksel pasaport kontrolüne kıyasla daha güvenli, teknolojik özelliklere sahip ve hızlı! E-pasaportlar, biyometrik verileri içeren çip teknolojisi sayesinde pasaport sahibinin kimlik bilgilerini, parmak izini ve dijital fotoğrafını kapsamına alır.
E-pasaport kontrolü, havalimanlarında ve sınır kapılarında gerçekleştiriliyor. Kontrol noktalarında pasaportunuza takılı bir cihaz sayesinde çipteki bilgiler hızlıca okunur ve pasaportunuzun sahte olup olmadığı, geçerli bir e-pasaport olup olmadığı gibi bilgiler doğrulanır.
E-pasaport kontrolü yapılırken genellikle şu adımlar izlenir:
- Pasaportunuzun Biyometrik Sayfası: Pasaportunuzun ilk sayfasındaki kişisel bilgileriniz (adınız, soyadınız, pasaport numaranız ve fotoğrafınız gibi) sistem tarafından kontrol edilir.
- Kimlik Doğrulama: E-pasaportunuzun içindeki çip, sizin biyometrik verilerinizi (genellikle parmak izi ve fotoğraf) içerdiğinden, bu bilgiler sizin kimliğinizin doğrulanmasına yardımcı olur.
- Sistem Kontrolü: Çipteki bilgiler, uluslararası veritabanlarıyla da karşılaştırılarak pasaportunuzun geçerliliği ve izin verilen seyahat koşullarına uygunluğu doğrulanır.
- Parmak İzi ve Yüz Tanıma Sistemi: Eğer pasaportunuzdaki bilgiler sistemdeki ile eşleşiyorsa, kapılar bir sonraki adım olan parmak için ve yüz tanıma sistemi için açılacaktır.
E-pasaportlar, güvenlik önlemleri sayesinde sahteciliği zorlaştırır ve seyahatlerde daha hızlı ve güvenli bir şekilde kimlik doğrulaması yapmayı sağlar. Seyahat ederken e-pasaportunuzu daima güvende tutun ve pasaport kontrol noktalarında görevli memurların talimatlarına uymayı unutmayıın.
Hızlı Geçiş Sistemi, 18 yaşını doldurmuş, T.C. vatandaşı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde alınmış çipli pasaport sahibi kişilerin pasaportlarını sistemin bulunduğu ilk noktada okutmalarını gerektirir. Parmak izi ve yüzdeki biyometrik verilerle pasaportunuzdaki bilgiler eşleştirilir, böylece 18-20 saniye içinde pasaport işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
‘Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi’yle Seyahat Ederken Pasaportuma Damga Vurma İşlemi Uygulanır mı?
Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi” veya diğer adıyla “e-gate” sistemini kullandığınızda pasaportunuza damga vurma işlemi yapılmaz. Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi, pasaportunuzdaki çipe dayalı olarak elektronik olarak kimlik doğrulaması yapar ve geleneksel damgalama işlemine ihtiyaç duymaz.
Çipli Pasaportum Yok, “Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi’nden Faydalanabilir miyim?
Sadece 18 yaşını doldurmuş, T.C. vatandaşı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde alınmış çipli pasaport sahibi olan kişiler, şu anda Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi’nden faydalanabilmektedir.🥲
Uluslararası Sulara Hoşgeldiniz!
- Pasaport kontrolünden geçtikten sonra artık Türkiye’den çıkış yapmış ve gümrüksüz bölgeye geçmiş bulunuyorsunuz.
- Duty free alışverişlerinizi bu arada yapabilirsiniz. Duty free nedir; havalimanlarında dış hatlar terminalinde vergiden muaf olan mağazalar bulunur. Bu mağazalara duty free shop denir. Yani vergisiz alışveriş yapabilirsiniz. Parfüm, kozmetik, çikolata ve hediyelik eşyaları uygun fiyatlara alabilirsiniz.
- Burası çok önemli! Biniş kartınızın üstünde yazan saat ve kapı değişebilir. Bu nedenle flight information ekranlarını ya da anonsları ara ara takip edin.
- Uçağa binmeden önceki son bekleme alanı burası.
Uçuş Zamanı
- Uçaktan önce tekrar bir güvenlik kontrolü yapılabilir.
- Uçağa yolcu alımı uçuş saatine 45 dakika kala başlayıp, uçuş saatine 20 dakika kala sonlandırılır. Bu nedenle biletinizi ve bulunduğunuz kapı numaralarının aynı olduğundan emin olun.
- Belki ilk kez yurt dışına seyahat edeceklere özel bir uyarı olmayacak bu ama sanki sadece yurt dışı seyahatlerinde denk geliyorum. Yurt dışı uçuşlarında klimalar nedense çok ayarsız olabiliyor.
- Yaz mevsiminde bile uçuş sırasında üşüyebiliyorsunuz. Bu nedenle yanınızda her zaman uzun kollu sweatshirt ya da şal mutlaka bir şeyler olsun.
- Uçağa binmek için kapı açılıp boarding başladığında yığılma olmaması için bekleyebilirsiniz. Bu sürede pasaportunuzu ve eşyalarınızı kontrol edebilirsiniz.
- Uçağa bin ve uçuş boyunca kemerini bağlı tut.
Passport Control | Köprüden önce son çıkış |
- İniş yaptıktan sonra “Passport Control” tabelalarını takip ederek, kontrol işlemlerinizi tamamlamalısınız.
- Bu noktada ülkeler kendi vatandaşlarına öncelik tanımak için yabancıların ve yerlilerin pasaport kontrollerini ayırırlar. Bu bizim ülkemizde de böyle. Avrupa Birliği üyesi ülkelerinden birindeyseniz; AB vatandaşı olan yolcuları ve diğer ülke vatandaşlarına ayrı kontrol sırası ve kabinlerden işlem yapıldığını görecekseniz, şaşırmayın.
- Kontrol sırasında görevli memur ülkelerine neden geldiğinizi, ne kadar kalacağınızı, nerede kalacağınızı, ne zaman döneceğinizi ve o ülkeden başka bir yere gidip gitmeyeceğinizi sorduktan sonra herhangi olumsuz bir durum olmazsa ülkeye girişinizi onaylıyor. Bu sorulara kendinizi çok germeden cevap vermelisiniz. İsterseniz uçuş öncesi soruların cevaplarını kafanızda belirleyin.
Bagaj Bekleme
- Pasaport kontrolü de bittiğine göre artık valizlerinizi almaya doğru ilerleyebilirsiniz. “Baggage Hall” ya da “Baggage Claim” tabelalarını takip ederek valiz alanına ulaşabilirsiniz.
- Ekranlardan uçağının hangi banttan valizleri dağıttığını bulabilirsin.
- Valiz alanından çıkarken kapının yeşil ve kırmızı olarak ikiye ayrıldığını göreceksin. Yeşilden devam ederek havalimanının çıkışına gidebilirsin.
Hadi geçmiş olsun!
Umarım keyifli bir yolculuk olmuştur. Çok eğlen!
Kendiniz güvence altına almak için seyahat sigortanız yaptırmayı unutma. Seyahat sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki yazıma göz atabilirsin.