Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkarılır?

Ödevler, vizeler, finaller, dersten kaldım mı yoksa acaba geçme imkanım var mı endişelerini bir kenara bırakırsak, öğrenci olmanın tadı ve keyfi kesinlikle bir başka. Erasmus’a gideceksen ya da interrail yapmak istiyorsan; öğrenci pasaportu başvurusu yapmak için ilk adımı şu an bu yazımı okuyarak attın demektir. Harçsız öğrenci pasaportu hakkında bildiğim her şeyi yazımda sana aktaracağım. Pasaportlar hakkında merak ettiğin daha detaylı sorular olsa, her zaman benimle iletişime geçebilirsin!

Öğrenci Pasaportu Nedir?

Bordo pasaport başvurusu yaparken karşılaşacağın iki farklı ücret kalemi bulunuyor. Bunlardan bir tanesi pasaport harç ücreti diğeri ise pasaport defter bedeli. Harçsız öğrenci pasaportu da adından anlaşılacağı gibi pasaport harç ücretinin ödemeyip, sadece defter ücretini ödeyerek alabileceğiniz maddi yükü hafifletilmiş en karlı pasaportlardır.

Harçsız Bordo Pasaport Kime Verilir?

10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış olan kararla bordo pasaportu artık 25 yaş altındaki öğrencilerin tümü harç ödemeden çıkarabiliyor.

25 yaş altı tüm öğrenciler ister tatil, ister eğitim amaçlı olsun, yurt dışına giderken harçsız pasaport çıkarabilir. Özellikle altını çizmeliyim; harçtan muaf olabilmek için sadece 25 yaş altı olmak yetmiyor kesinlikle öğrenci de olmalısınız.

18 Yaşından Küçükler İçin Harçsız Öğrenci Pasaportu

Pasaport defter bedeli ödendiği sürece 18 yaşından küçük çocuklar için de harçsız pasaport verilmektedir. Fakat görünümleri o yaşta çok hızlı değişmesi nedeniyle en fazla 5 yıllık geçerliliği olan pasaport verilmektedir. Her iki ebeveynin de İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giderek başvuru yapması ve başvuru belgeleri arasına okuldan ya da e-devlet üzerinden öğrenci belgesini eklemesi gereklidir.

18 Yaşından Büyükler İçin Harçsız Öğrenci Pasaportu

18 yaşını doldurmuş öğrenciler öğrenim süresi devam ettiği durumda 25 yaşına kadar harçsız pasaport alma hakkına sahip. Örneğin; eğer 24 yaşındaysanız sadece 1 yıl kullanabileceğiniz pasaport ya da 18 yaşındaysanız 7 yıl geçerliliği olan pasaport çıkarabilirsiniz.

En kötüsü de bu bilgiyi çok geç öğrendiyseniz ve yaşınız 24,5 ise harçsız pasaport alamıyorsunuz. Çünkü pasaportların minimum geçerlilik süresi 6 ay olduğu için harçsız pasaport başvurunuzun onaylanmama ihtimali yüksektir.

Açık Öğretim Öğrencileri İçin Harçsız Öğrenci Pasaportu

Açık öğretim öğrencileri de harçsız pasaport alabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi/özel örgün, yükseköğretim kurumlarında örgün ve ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim görmekte olan 25 yaşını doldurmamış öğrencilerin tamamı harçsız pasaport alabilmektedir.

Anaokulu Öğrencileri İçin Harçsız Öğrenci Pasaportu

Bu konu ile ilgili detaylı bir bilgiye sahip değilim. Fakat araştırmalarım doğrultusunda edindiğim bilgiye göre; eğer çocuğunuzun gittiği kreş, e-okul sistemine kayıtlı ise oradan alacağınız belge ile harçsız pasaport çıkarabilirsiniz. Ancak eğer çocuğunuz kreşe gitmiyorsa ve ilkokul yaşından küçükse; pasaport çıkartmak için harç yatırılması gerekiyor. Konu ile ilgili detaylı bir bilginiz varsa; benimle de paylaşabilirsiniz.

Mezun Olacak Öğrenciler İçin Harçsız Öğrenci Pasaportu

Mezun olacak öğrenciler de 25 yaşına kadar harçsız pasaport alabilir. Eğer 22 yaşındaysanız ve mezun olacaksanız; pasaport başvurusunda bulunmak için daha fazla geç kalma derim.

Yurt Dışında Okuyan Öğrenciler İçin Harçsız Öğrenci Pasaportu

Yurt dışında başvuru yapacaksanız geçerli öğrenci belgenizle T.C. Büyükelçiliği ya da Başkonsolosluğu’na; yurt içinde başvuru yapacaksanız yurtdışından aldığınız ve diğer ülkelerde kullanabileceğinizin onayı olan öğrenci belgesinin orijinali ve yeminli tercümanlar tarafından yapılan Türkçe tercümesini de belge dosyanıza ekleyerek başvuru yapabilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler

✅Nüfus Cüzdanı Aslı

Ehliyet değil mutlaka kimlik belgeniz olmalıdır. Ayrıca kimliğin üzerinde TC kimlik numaranızın yazması gereklidir. Eski tip, TC numarasız bir nüfus cüzdanınız varsa bununla işlem yapmanız mümkün olmadığı için öncelikle gidip kimliğinizi yenilemelisiniz.

Önemli: Eğer 15 yaşından büyükseniz; nüfus cüzdanında fotoğraf olmalıdır. Buna ek olarak nüfus cüzdanınızın fotokopisini de yanınıza almanızı tavsiye ederim.

✅2 Adet Biyometrik Fotoğraf

Neredeyse artık tüm fotoğrafçılar biyometrik fotoğraf çekiyordur. Fotoğraf çektirmeden önce pasaport için çektirdiğinizi söylerseniz; ne şekilde durmanız gerektiğini ve fotoğrafın boyutunu fotoğrafçınız ayarlayacaktır. Yüzünüz net bir şekilde ön planda, kulaklarınız ve alnınız tamamen açık olacağı için herkes en çirkin çıktığı fotoğrafın biyometrik fotoğraf olduğunu düşünebilir. Kesinlikle yalnız değilsiniz!

✅Varsa Eski Pasaportlar

Daha önce pasaport çıkarttıysanız ve işlenmiş sayfanız varsa (vize gibi) bu pasaportun da yanınızda olması gereklidir.

✅Pasaport Bedeli Dekontu

Harçsız öğrenci pasaportu başvurusuna eklemeniz gereken bir diğer belge ise pasaport defter bedeli dekontudur. Normalde pasaport başvurusu yapan kişiler hem pasaport harcı hem de defter bedeli ödemelidir. Ancak 25 yaş ve altı öğrenciler sadece defter ücretini ödemekle yükümlüdür. 2019 yılı için bu bedel 133,50 ₺ olup, anlaşmalı bankalardan ücreti yatırabilirsiniz. Bankaya ödeme yaptıktan sonra aldığınız dekontu unutmayın, kaybetmeyin.

Anlaşmalı bankaları öğrenmek için tıklayın >>

✅Öğrenci Belgesi

Eğer eğitim ve öğretim hayatınıza Türkiye’de devam ediyorsanız; öğrenci belgesini almak için iki seçeneğiniz vardır.

  1. Okulunuzdan ıslak imzalı öğrenci belgesi alabilirsiniz.
  2. E-devlet üzerinden öğrenci belgesi alabilirsiniz. Fakat bu belgeyi son 60 gün içinde almış olmanız koşulu bulunmaktadır.

Yurt dışında öğrenci iseniz;
Eğer okuduğunuz ülkedeki başkonsolosluk ya da büyükelçiliğe başvuru yapacaksanız öğrenci olduğunuzu belirten belgenin” aslı ve yukarıdaki diğer belgelerle başvuru yapabilirsiniz.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

1⃣.Adım: Nüfus Müdürlüğü’nden Randevu Alın.

Yukarıda saydığım belgeleri toparladıktan sonra tercih ettiğiniz İlçe Nüfus Müdürlüklerinden pasaport başvurusu için randevu alabilirsiniz. (Pasaport randevusu “https://randevu.nvi.gov.tr/” adresinden alınmaktadır.)

İkamet ettiğiniz Nüfus Müdürlüğü’ne gitmenize gerek yok, istediğiniz Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alabilirsiniz. Yani Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi içinde size yer ve zaman olarak en uygun neresiyse seçebilirsiniz.

Pasaport için randevu alırken öğrenci pasaportu mu yoksa sadece bordo pasaport mu gibi seçenekler sunulmuyor. Yanlış yaptığınızı düşünmeyin. Siz normal bordo pasaport başvurusu ile aynı yolu izleyerek, randevu günü merkeze gittiğinizde öğrenci pasaportu talebinizi belirtebilirsiniz.

2⃣.Adım: Nüfus Müdürlüğü’ne Randevu Tarihinizde ve Saatinizde Gidin.

Pasaport başvurusu için aldığınız randevu saatinden en az 15 dakika önce Nüfus Müdürlüğü’nde belgeleriniz hazır şekilde sıranızı bekleyin kii işiniz hemen bitsin. Sıra size geldiğinde evraklarınızı teslim edip, parmak izinizi vermelisiniz. Pasaportunuzu teslim almak istediğiniz adrese ya da sizin dışınızda biri teslim alacaksa o kişiye ait bilgileri de verdiyseniz; işlemleriniz sona ermiştir.

3⃣.Adım: Pasaportunuzu Teslim Alın.

Türkiye’nin 81 ilinden gerçekleştirebileceğiniz pasaport başvuruları online ortamda Ankara Gölbaşı’nda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün baskı merkezine iletiliyor. Pasaportunuz basıldıktan sonra başvuru sırasında verdiğiniz teslim adresine PTT Kargo aracılığıyla gönderiliyor. Pasaportunuz basıldığı ve kargoya verildiği anda kayıtlı cep telefonunuza gönderi kodu ve tahmini teslim süresi bilgisi kısa mesaj olarak bilgilendirileceksiniz. Pasaport basımı ve adrese ulaşımı yoğunluk çok değilse ve herhangi bir aksilik yaşanmadığı sürece 3-5 iş gününde tamamlanmaktadır.

Öğrenci Pasaportu Kaç Yıllık Veriliyor?

Öğrenci pasaportunun kaç yıl verileceği biraz da yaşınızla alakalı aslında. Eğer 18 yaşın altındaysanız; maalesef 5 yıl süreyle geçerli pasaport alabiliyorsunuz fakat 18 yaş veya 18 yaşın üzerindeyseniz; en çok 7 yıllık pasaport alabilirsiniz.

Öğrenci Pasaport Fiyatı 2019

Harçsız öğrenci pasaportu ücreti 2019 yılı için 133,50₺’dir. Öğrenci pasaportunuz olmadan ödeyeceğiniz ücretler ise aşağıdaki gibi; (Sadece 133₺’ye pasaportunuzun olma imkanı varken, acele edin derim!)

2019 Pasaport Ücreti

Harçsız öğrenci pasaportu ücreti 2019 yılı için 133,50₺’dir. Öğrenci pasaportunuz olmadan ödeyeceğiniz ücretler ise aşağıdaki gibi; (Sadece 133₺’ye pasaportunuzun olma imkanı varken, acele edin derim!)

2019 Pasaport Ücreti
Süre Harç Ücreti Defter Bedeli Toplam
6 Ay 170,00 TL 133,50 TL 303,50 TL
1 Yıl 248,40 TL 133,50 TL 381,90 TL
2 Yıl 405,50 TL 133,50 TL 539,00 TL
3 Yıl 575,90 TL 133,50 TL 709,40 TL
3+ Yıl 811,60 TL 133,50 TL 945,10 TL

Harçsız Öğrenci Pasaportu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

⭕ Eğer 25 yaşın altındaysan seyahat amacını kimseye söylemeden, bağımsız olarak pasaport alabilirsin.

⭕ Resmi veya özel kurumlarca açılan her türlü kurs, seminer, sertifika programlarına devam edenler öğrenci olarak kabul edilmeyecektir.

⭕ Öğrencilerin öğrenim gördükleri kurumlarından getirecekleri ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş öğrenci belgeleri kabul edilecektir.

⭕ 18 yaşından küçük öğrenciler için harçsız öğrenci pasaportu en fazla 5 yıllık bir süre için alabilir. Bordo pasaport için geçerli olan 10 yıllık süre bu pasaport türü için geçerli değildir.

⭕ 18 yaşından büyük öğrenciler ise 25 yaşlarını dolduracakları güne kadar geçerli harçsız öğrenci pasaportu alabilir.

⭕ Harçsız öğrenci pasaportu alabilmeniz için mutlaka Türkiye sınırlarında öğrenim görmenize gerek yok. Yurt dışında okuyan öğrenciler de öğrenci pasaportu alabilir. Bunun için öğrenim gördüğünüz okulun Türkiye’de denkliği bulunması gereklidir. Yurt dışındaki dil kurslarına devam eden kişiler öğrenci sayılmaz.

⭕ Öğrenci pasaportunuzun geçerliliği sona ermiş olsa bile pasaportunuzda vize varsa geçerliliğini korur.

????Almanya Schengen Vizesi Nasıl Alınır? >>
????Hollanda Vizesi Nasıl Alınır? >>
????Yunanistan Schengen Vizesi Nasıl Alınır? >>