Bu yazımda yeşil pasaport başvurusu ile ilgili yapmanız gerekenleri detaylı olarak bulabilirsiniz. Eğer yeşil pasaport hakkınız olup olmadığını bilmiyorsanız, öncelikle << Yeşil Pasaport Nedir, Nasıl Alınır? >> Yazımı okuyabilirsiniz.
Eğer yeşil pasaport hakkınız yoksa << Bordo Pasaport Nasıl Alınır >> yazıma da göz atarsanız, bordo pasaport çıkarma işlemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yeşil Pasaport en fazla 5 yıllık olarak verilmekte olup, pasaport harç bedelinden muaf tutulmaktadır. Aynı zamanda bazı ülkelere vizesiz girme hakkına da sahip olabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeleri Hazırlayın.
Hususi (yeşil) pasaport başvurusu için gerekli evrakların listesi aşağıdaki gibidir;
- İçişleri Bakanlığına hitaben yazılan yeşil pasaport talep yazısı (Yeşil pasaport talep formuna ulaşmak için tıklayın)
- Nüfus cüzdanı aslı
- Varsa eski pasaportların aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Reşit olmayan veya engelli vatandaşlar için kanuni temsilcilerden alınacak muvafakatname
- Defter bedeli dekontu
Yeşil Pasaport Ücretini Ödeyin.
Yeşil pasaportun avantajlarından birisi de pasaport harç bedelinden muaf olması. Yeşil pasaport başvurusunda bulunacak olan kişilerin defter bedeli ödemesi yapması yeterlidir. Parayı yatırırken gişe görevlisine “Yeşil pasaport için defter bedelini yatırmak istiyorum” dedikten sonra 133,50₺’yi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Pasaport ücretini ödemeye giderken T.C. kimlik kartınızın yanında olduğundan emin olun çünkü dekont T.C. kimlik numaranıza kesiliyor.
Pasaport defter bedelini vergi dairesi müdürlüklerine, PTT şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Yeşil Pasaport ödemesi yapabileceğiniz bankalar aşağıdaki gibi;
- Ziraat Bankası şubeleri
- Halk Bankası şubeleri
- Vakıflar Bankası şubeleri
- İş Bankası şubeleri
- Yapı Kredi Bankası şubeleri
- Garanti BBVA Bankası şubeleri
- Akbank şubeleri
- HSBC Bank şubeleri
- Denizbank şubeleri
- ICBC şubeleri
- Şekerbank şubeleri
- Finans Bank şubeleri
- Türk Ekonomi Bankası şubeleri
- Anadolu Bank şubeleri
- Ing şubeleri
- Alternatif Bank şubeleri
- Euro Bank Tekfen şubeleri
- Turkısh Bank şubeleri
- Citibank şubeleri
- Turklandbank şubeleri
- Türkiye Finans Katılım Bankası şubeleri
- Albaraka Türk Katılım Bankası şubeleri
- Kuveyt Türk Katılım Bankası şubeleri
İl Nüfus Müdürlüğünden Randevu Alın
İl Nüfus Müdürlüğü’nden kendinize en uygun zamana randevu alabilirsiniz. https://randevu.nvi.gov.tr/ sayfasına tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan sayfa aşağıdaki gibidir.
Bu aşamada “pasaport” sekmesine tıkladıktan sonra pasaport türünü seçmelisiniz.
Yeşil pasaport seçeneğini seçtikten sonra kişisel bilgilerinizi doldurarak devam edebilirsiniz.
Kişisel bilgilerinizi girdikten sonra başvuru yapacağınız il ve nüfus müdürlüğü sorulacak. Seçtiğiniz ildeki tüm İl Nüfus Müdürleri’nin müsaitliklerini gösteren ekrana geldiyseniz, size en yakın tarih ve saatte uygun gördüğünüz randevuyu alabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Teslimatı
Pasaport başvurusu yaptıktan sonra 2 iş günü içinde kişiselleştirilen pasaportlar il merkezlerine en fazla 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü ve köylere 7 iş günü içinde teslim edilir.
Pasaport başvuru ve teslim sürecini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden, e-Devlet üzerinden ya da Alo 199 çağrı merkezi üzerinden takip edebilirsiniz.
Pasaportlar kişinin kendisine ya da başvuru sırasında belirlenen kişiye teslim edilir. Pasaportunuz geldiğinde verdiğiniz adreste olmadığınız için teslim edilemezse; teslim edilemeyen pasaportlar 10 gün PTT şubesinde bekletilecek daha sonra başvuru merkezine iade edilecektir.