Gürcistan Vizesi Nasıl Alınır?

Türk vatandaşlarının en çok ziyaret ettiği ülkeler arasında yer alan Gürcistan kimlikle geçişin serbest olması nedeniyle en parlak dönemini yaşamaya başladı. Özellikle Karadeniz Bölgesinde yaşayan kişilerin karayolunu kullanarak, Batum’a günübirlik ziyaret eden kişilerin ilgisi ile karşı karşıya.

Gürcistan’a Araçla Nasıl Gidilir?

Gürcistan ve Batum’a geçişlerde en sık kullanılan güzergah Artvin’in Hopa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı’dır. Batum’a gidecek olan kişiler öncelikle Sarp Sınır Kapısından geçiş yapmalıdır.

Araçla sınırdan geçmek isteyenler için sınır kapısında iki ayrı kontrol noktası bulunmaktadır. İlk kontrol Türk memurlar tarafında yapılırken; ikinci kontrol Gürcistan memurları tarafından yapılmaktadır. Araçla sınırı geçebilmek için araç ruhsatı, ehliyet, kimlik ya da pasaport, giriş-çıkış formu, yurt dışı çıkış harç pulu ve yeşil kart sigortasına ihtiyacınız bulunmaktadır.

Aracınız olmadan geçiş yapmak isterseniz; sadece kimliğiniz ile birlikte dolduracağınız giriş çıkış formunu teslim etmeniz yeterlidir. Giriş çıkış formu üzerinde isim, soy isim, T.C. Kimlik numarası, doğum tarihi ve cinsiyet bilgisi bulunmaktadır. Bu formu doldurup, 50₺ karşılığında yurt dışı çıkış harç pulunuzu alıp çıkış sırasına girebilirsiniz.

Vergi Ödemeden Yurt Dışından Neler Getirebileceğini Öğren >>

Gürcistan Vizesi 2019

Bordo (normal), Gri (hizmet) ve Siyah (diplomatik) pasaporta sahip olan kişilerden 90 güne kadar vize almaya ihtiyacınız bulunmamaktadır. Sınır kapısında kimliğiniz ile birlikte giriş çıkış formunu doldurmanız göstermeniz yeterli olacaktır.

Kimlik yerine pasaport ile geçiş de yapabilirsiniz. Eğer pasaportla geçiş yapmak isterseniz; giriş-çıkış formu doldurmadan sadece yurt dışı çıkış harç pulunu alarak geçişinizi tamamlayabilirsiniz.

Eski Kimliklerinizi Yenilemeyi Unutmayın!

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye Cumhuriyeti ile Gürcistan arasında yapılan anlaşma kapsamında iki ülke vatandaşlarının bu ülkelere yapacakları seyahatlerde kimlik kartlarıyla giriş ve çıkış yapılabilir.

Yalnızca kimlik kartlarının Artvin Sarp Sınır Kapısı’ndan geçişlerde eski kimlik kartlarının kullanılmasından kaynaklı güvenlik açıkları oluştuğu ve yasa dışı yollardan yurt dışına çıkış yapmaya çalışan kişiler olabileceği için Türk vatandaşlarının eski kimlik kartlarıyla işlem yapılamayacaktır.

Kimlik kartlarınızı online randevu alarak, Nüfus Müdürlüklerinden çipli kimlik kartınızı alabilirsiniz.

İki ülke vatandaşlarının nüfus cüzdanlarıyla seyahatleri sadece Türkiye ve Gürcistan arasında mümkündür. Eğer üçüncü ülkeye seyahat edecekseniz pasaportunuz gereklidir.

Gürcistan Kalma Süresi

Türk vatandaşları Gürcistan’a yapacakları seyahatlerinde ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 90 gün ile sınırlıyken 2015 tarihinden itibaren 1 yıl boyunca vizesiz seyahat edilebilir. Eğer 1 yıldan fazla kalmak isterseniz; Gürcistan Ankara Büyükelçiliği’ne ya da konsolosluklarından herhangi birine vize başvurusu yapılmalıdır.

Kimlikle Geçiş Sadece İki Ülke Arasında Geçerli

Türk vatandaşları ve Gürcü vatandaşlarının kimlik kartlarıyla seyahatleri sadece bu iki ülke arasında geçerlidir. Eğer üçüncü ülkeye geçiş yapmak isterseniz; yanınızda mutlaka pasaport taşımalısınız.

18 Yaşından Küçüklerin Seyahati

Kimlikle Gürcistan’a seyahat edecek olan 18 yaşından yaşından küçük Türk vatandaşlarının ebeveynleri ile birlikte seyahat etmesi ya da yanlarında olmadan seyahat edilecekse ebeveynlerinden alınacak yazılı izin belgesinin olması gereklidir.

Geçişlerde Taşınacak Para Miktarı

Gürcistan’a geçişlerde Türk vatandaşlarının yanlarında 30 bin lari veya üzerindeki tutara denk gelen Türk Lirası / döviz bulundurmaları halinde bu tutarın sözlü ya da yazılı olarak gümrük memuruna bildirilmelidir. Bildirilmeyen yüklü tutardaki nakitler için hapis ya da para cezası uygulaması bile yapılabilir.

Seyahatta Kimliğimi Kaybedersem Ne Olur?

Sadece kimliği ile seyahat eden Türk vatandaşlarının bu seyahatte kimliklerini kaybetmeleri olasılığına karşı Türkiye’nin Tiflis Büyükelçiliği ve Batum Başkonsolosluğunda geçici pasaport verme işlemi yapılabilmektedir. Her ihtimale karşı her zaman yanınızda fotoğraflı ehliyet, öğrenci kimliği, kurum kartı gibi özel belgelerinizi taşımayı ihmal etmeyin.

Batum Faydalı  Bilgiler

Yaşayan en eski dillerden birisi Gürcü dili için 5.yy’da geliştirilmiş Gürcü alfabesi kullanılıyor fakat endişe etmeyin Batum’da hemen herkes çat pat da olsa Türkçe konuşabiliyor. Gürcistan UTC+4 bölgesinde yer aldığı için Türkiye’ye göre 2 saat ilerde.

Gürcistan Para Birimi

Yeni tarihli dövizler arasında yer alan; Gürcistan’ın ulusal para birimi Lari’dir. 100 tetri 1 lari’ye denk gelmektedir. Gürcistan para birimi Lari 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500 kağıt olmak üzere 1, 2, 5, 10, 20 ve 50 tetri demir paralardan oluşmaktadır. Şehirde birçok yerde döviz bürosu ve ATM bulunmaktadır.

Batum Elektrik Prizi

Batum’daki elektrik prizleri ülkemizde olduğu gibi 2 pinli 220 volt AC, 50Hz şeklinde kullanılmaktadır. Farklı cihazınız varsa adaptörünüzü yanınızda getirmeyi unutmayın.

T.C. Batum Başkonsolosluğu

Adres: Ninoshvili Kucha No:9, Batumi, Gürcistan
Çalışma Saatleri: Hafta İçi 09:00
Telefon: +995 422 25 58 00