Yeşil pasaport diğer bir adıyla hususi pasaport devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları sağlayan memur ailelerine 5 yıllık süre ile verilen pasaport türünden biridir. Yeşil pasaport için gerekli olan belgeler, pasaport işlemleri, pasaport ücreti ve pasaport süreleri bordo pasaporttan farklıdır.
Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?
“Yeşil pasaportu sadece devlet memurları alabilir” gibi bir kalıpla eminim karşılaşmışsınızdır. Yeşil pasaport almak için de belirli koşulları sağlamak gerektiği için aslında kamu görevlilerinin de sadece %4’lük bir bölümü yeşil pasaport adayı olabiliyor. Kimler yeşil pasaport çıkarabilir biraz daha detaylandıracak olursam;
- TBMM eski üye ve bakanları,
- Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlileri,
- Büyükşehir il ve ilçe başkanları (sadece görev süreleri boyunca)
- Devlet sporcuları,
- Belirli şartlara tabi olmak üzere özelleştirilen Türk Telekom, T.C Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına,
- 2017’çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranları geçmiş iş adamlarına,
- Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine yeşil pasaport verilir.
Yeşil pasaport alma hakkım yokmuş. Peki, ben şimdi hangi pasaportu çıkarmalıyım diyorsanız; “Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?” yazımdan detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Gerekli Evraklar
Hususi pasaport çıkarmak için ihtiyacınız olan belgeler aşağıdaki gibidir;
- Nüfus Cüzdanı: T.C. Kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanı aslı
- Biyometrik Fotoğraf: Pasaport alacak olan kişiye ait 2 adet biyometrik fotoğraf
- Dekont: Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş cüzdan bedelinin yatırıldığını gösteren dekont
- Varsa Eski Pasaport: Daha önce alınan pasaport varsa eski pasaportun getirilmesi
- Muvafakatname: Reşit olmayan çocuklar için kanuni yetkilisi tarafından verilecek muvafakatname
- Öğrenci Belgesi: Öğrenim gören çocuklar için E-devlet’ten ya da okuldan alınacak ıslak imzalı öğrenci belgesi
- Sağlık Kurulu Raporu: Bedensel ya da zihinsel engeli olan ve sürekli bakıma muhtaç durumdaki çocuklar için resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu.
- İçişleri Bakanlığına hitaben yazılmış yeşil pasaport talep yazısı
Yukarıdaki belgelere ek olarak;
- Çalışanlar için: Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğü tarafından hazırlanmış imza sirküleri
- Emekliler için: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge
- İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge
- Hak sahibi vefat edenler için: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge
Aile Sebebiyle Yeşil Pasaport
Eğer yeşil pasaportunuz varsa ailenizde yeşil pasaportun avantajlarından faydalanabilir. Tabi ki bunun koşulları da bulunuyor. Öncelikle ailenizde kimler faydalanabilir onu anlatayım.
- Eşiniz ve 18 yaş altındaki çocuklarınız
- 18-25 yaş arasındaki çocuklarınız
- Bedensel ve zihinsel engelli çocuklarınız
Eş İçin Yeşil Pasaport Koşulları
Eş durumunda yeşil pasaport alma hakkına sahip olan kişiler, eşlerinin pasaportu olmasa bile kendilerine yeşil pasaport çıkarabilir.
18 Yaş Altı Çocuklar İçin Yeşil Pasaport Koşulları
Öğrenimine devam eden çocuklar 25 yaşına kadar, ebeveynleri pasaport çıkarmamış olsa bile kendileri için yeşil pasaport başvurusu yapabilir.
Yeşil pasaport sahibi olan çocuklar, 25 yaşının altında olsa da bir yerde çalışmaya başlayıp SGK üyeliği başlatırsa pasaportunu iade etmekle yükümlüdür.
Yeşil Pasaportlu Ebeveynin Vefat Etmesi Durumunda
Vefat eden ebeveynden dolayı bağlanacak yetim maaşı ile çocuklar yeşil pasaportunu SGK kaydı olmadığı sürece 25 yaşına kadar kullanabilir.
Yeşil Pasaport Ücreti
Yeşil ( hususi)pasaport alacak olan kişiler yeşil pasaport harcı bedelinden muaf tutulduğu için sadece yeşil pasaport defter bedelini ödemelidir. Pasaport defter bedeli 2019 yılı itibari ile 133,50₺ olarak belirlenmiştir.
Pasaport harç ödeme işlemini vergi dairesi müdürlüklüklerine, PTT şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. Ödeme bilgisi sistem üzerinden görüntülenebildiği için başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmese de yine de dekontunuzu işlem süresince saklamanızı tavsiye ediyorum.
Pasaport ücretini yatırdım fakat pasaport başvurusu yapmak istemiyorum derseniz, o zaman ödediğiniz pasaport defter bedelini iade alabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Nasıl Çıkarılır?
Hususi pasaport başvurusu yapmak isterseniz, gerekli belgeleri tamamladıktan sonra defter bedelini de ödeyerek il nüfus müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Yeşil pasaport başvurusu için randevu için “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Pasaport Başvuru” sayfasından online randevu alabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Geçerlilik Süresi
Hususi yeşil pasaportlar çalıştığınız kurumdaki yöneticinizin talebine ve İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen belirli kriterlere göre en az 6 ay en fazla 5 yıla kadar pasaport alabilirsiniz.
Yeşil Pasaport İle Vizesiz Gezilebilecek Ülkeler
Yeşil pasaportun iki farklı avantajı bulunuyor. Bunlardan birisi pasaport harcından muaf olması diğeri de bazı ülkelere vizesiz geçiş hakkının bulunması. Bordo pasaport ile vizesiz girebileceğiniz ülkelerin sayısı 102 iken, yeşil pasaport ile 160 ülkeye vizesiz geçiş yapabilirsiniz.
Avukatlar İçin Yeşil Pasaport
Yeni düzenleme ile 15 yıl kıdemi olan avukatlara verilmesi amaçlanan düzenlemenin 2 Ekim’de yasa teklifi olarak sunulması bekleniyor. Şu an için Yeşil pasaport yargı reformu netlik kazanmadı.
Yeşil Pasaport Yenileme 2019
Süresi dolan pasaportun yenileme işlemi aslında pasaport çıkarma işlemi ile tamamen aynı. Pasaport yenilemek için gerekli evrakları hazırladıktan sonra pasaport randevusu almalısınız. Randevu tarihinizde tercih ettiğiniz il ya da ilçenin nüfus müdürlüğüne giderek, belgelerinizi teslim ettikten sonra pasaportunuzu çıkarabilirsiniz.
Ticaretçiler İçin Yeşil Pasaport
İhracat yapacak olan kişilerin hususi damgalı pasaport çıkarma şartları 2017 yılında alınan karar ile biraz daha kolay bir hale getirildi. Son 3 takvim yılında yapılan toplam ihracat tutarının ortalaması kanunda belirtilen oranda ise ihracat yapacak kişi yeşil pasaport alabilecek.
Müraacat yılı öncesi son 3 takvim yılı itibariyle ihracat ortalaması;
- 1-10 milyon dolar arasında olan firmaların 1,
- 10-25 milyon dolar arasında olan firmaların 2,
- 25-50 milyon dolar arasında olan firmaların 3,
- 50-100 milyon dolar arasında olan firmaların 4,
- 100 milyon dolar üzeri olan firmaların 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecek.
Öğretmenler İçin Yeşil Pasaport
Devlet kurumlarında çalışan öğretmenlerin belli bir kıdeme erdikten sonra hususi pasaport alma hakkı kazanırlar. Diğer memurluklarda olduğu gibi öğretmenlikte de kademe sistemi ve derecelendirme ile ilgili yönetmelik önemli bir rol oynuyor. Öğretmenlerin yeşil pasaport alabilmeleri için kadro derecelerinin 3,2 ya da 1 olmaları gereklidir.
Öğretmenler 9 derece, 1 kademe ile göreve başlar. Bu da 9/1 olarak ifade edilmektedir. Yani bu durumda en yüksek derece 1’dir. Yükseldikçe derece de düşer. Sicili olumlu olan hocaların kademesi her yıl 1 derece artar. Kademesi 3’e gelen bir öğretmenin bir sonraki yıl kademesi 4 olmaz. Bu durumda derecesi 8’e düşer.
Bu durumda bir öğretmen her bir derecede 3 yıl çalıştığı için 3.dereceye erişmesi yaklaşık 15 yıl sürecektir. Bu süreyi başarıyla tamamlayarak 3.dereceye ulaşan bir öğretmen yeşil pasaport sahibi olabilir.
🔴Pasaport sonrası vize işlemleriniz için “Vize Rehberi” sayfamı ziyaret edebilirsiniz.