Prag Seyahat Rehberi

Prag’ı ziyaret eden kime sorarsanız sorun size Prag’ın dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğunu söyleyeceğine eminim. Şehre geldiğiniz ilk andan itibaren kendinizi masal dünyasına adım atmış gibi hissedeceksiniz. Tarihi en güçlü seviyede hissedebileceğiniz, mimarinin dünya standartlarının üstünde olduğu, fiyatlarının oldukça makul olduğu şehirlerden birisi Prag! Ayrıca geniş öğrenci nüfusu ile Avrupa’nın en iyi gece hayatı destinasyolarından da birisi.

Bu gezi rehberinde neler bulabilirsiniz?

🔹 Prag İçin Ne Kadar Bütçe Ayırmalıyım?
🔹 Prag İçin Kaç Gün Yeterlidir?
🔹 Prag’a Ne Zaman Seyahat Etmeliyim?
🔹 Neler İyi? Neler Çok İyi Değil?
🔹 Döviz Bürosu (Exchange)
🔹 Nerelerde ve Nereleri Gezmeliyim?
🔹 Prag Lokal Yemekler ve İçecekler
🔹 Prag Gece Hayatı
🔹 Toplu Taşıma Biletleri (Public Transport Tickets)
🔹 Prag Seyahat İpuçları

Prag İçin Ne Kadar Bütçe Ayırmalıyım?

Avrupa’daki diğer büyük şehirlere göre çok daha uygun bir fiyatlı bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Bir gün için konaklama haricinde €40 – €80 arası bütçelemenizi öneririm. İsterseniz daha az ya da daha fazla harcayabilirsiniz. Ancak günlük önerdiğim bütçe tatili planlamak için iyi bir aralık olacaktır.

Prag İçin Kaç Gün Yeterlidir?


Zamamınız kısaysa; Prag’ın tüm önemli yerlerini iki tam günde görebilirsiniz. Ancak 4 ya da 5 günlük bir seyahat daha iyi bir deneyim yaşamanızı sağlayacaktır. Prag yakınlarında keşfedilmeyi bekleyen (özellikle Cesky Krumlov gibi UNESCO tarafından Dünya Listesi’ne alınmış) ilginç ve keyifli şehirler olduğunu düşünürsek bence tatilinize 1 veya 2 gün daha ekleyin.

Prag’a Ne Zaman Seyahat Etmeliyim?


Prag yaz aylarında ısındığı için Mayıs ayından Eylül ayına kadar şehir çok daha kalabalık olacaktır. Bu nedenle eğer çok turist olması beni rahatsız etmez diyorsanız; Mayıs-Eylül ayları arasında ziyaret edebilirsiniz.

prag hava durumu

Kışları genellikle çok çok soğuk olduğundan şehir çok kalabalık olmuyor. Tabi eğer Noel döneminde değilseniz. Ne kadar soğuk olsa da Noel ziyaret etmeniz için oldukça güzel bir zamanlama! Yeterince büyüleyici bir şehirken; ışıklar ile adeta harikalar diyarına dönüşüyor.

Prag’a Hızlı Bir Bakış; Neler İyi? Neler Çok İyi Değil?

Güzellikler:

  • Mimari

Nefes kesen mimarisiyle bile sadece sokaklarda dolaşmak bile kesinlikle ayrı bir zevk. 2.Dünya Savaşı’nın etkisine rağmen ortaçağdan kalma mimarisini hala büyük bir özenle taşımaya devam ediyor.

  • St. Charles Köprüsü

St.Charles Köprüsü tartışmasız dünyanın en güzel köprülerinden birisi. Özellikle gün batımını izleyebilirsiniz.

  • Çek Birası

Dünyaca ünlü Pilsner birası Çek Cumhuriyeti’nde icat edildi. Çek Cumhuriyeti dünyadaki kişi başına en fazla bira tüketen halka sahip. Bu nedenle birası kesinlikle iyi olmalı

  • Çek Mutfağı

Tam olarak sağlıklı olmasa Çek yemekleri oldukça doyurucu ve lezzetlidir. (Çok sayıda et çeşidi ve patates bulabilirsiniz)

  • Çek Gece Hayatı

Keyifli bir parti arıyorsanız; o zaman doğru yere geldiniz demektir.

Çok İyi Olmayanlar:

  • Çok Turist

Prag harika bir şehir. Bu yüzden insanların dünyanın her köşesinden ziyarete gelmesi kesinlikle şaşırtıcı değil. Şehir merkezi her zaman turistle dolu. Bu durumun dezavantajları arasında turistik olduğu için restoranların fiyatları, dilenciler, yankesicilerin sayıları da maalesef artıyor. Bu durum sizi seyahat etmekten alıkoymasın lütfen, sadece dikkatli olmanızda her zaman fayda var!

  • Yankesiciler ve Taksi Dolandırıcılığı

Şehirde çok fazla turist olması, yankesicilerin sayısını da artırabiliyor. Yolda yürürken özellikle Old Town, Charles Köprüsü gibi kalabalık yerlerde cüzdanınızı ve değerli eşyalarınızı çantanız dışında; ön ceplerinizde, boynunuza asacağınız bir cüzdan içinde ya da sizin için herhangi güvenli bir bölgede taşıyabilirsiniz. Prag’da özellikle taksicilere dikkat etmeyi unutmayın. Sadece yasal taksiler kullanmaya ve sayacı kullandıklarından emin olmanıza dikkat etmelisiniz. Hatta eğer mümkünse Uber veya Bolt gibi uygulamalar da kullanabilirsiniz.

  • Su Problemi

Şehirde yürürken yolunuz üzerinde çok fazla bakkala benzeyen marketler göreceksiniz. Bu marketlerde su fiyatları büyük marketlere göre (Albert, Billa, Lidl, Tesco) neredeyse 10 kat daha pahalı. Bu küçük marketlerden 1,5 litre suyu 100 CZK – 150 CZK arasında bir fiyata satın alabilirken; büyük marketlerde aynı su 9 CZK! Odanıza su depolayın derim.

  • Döviz Bürosu (Exchange)

Biliyorsunuz ki Çekya’nın para birimi CZK veya Kč olarak kısaltılan Çek Kronu’dur. Prag’da en büyük soru işaretlerinden birisi de “En güvenli ve en ekonomik şekilde paramı nerede bozdurabilirim?” Öncelikle YapıKredi ile anlaşmalı UniCredit Bank ATM’lerini deneyebilirsiniz. Herhangi bir komisyon ücreti talep etmiyor ve paranızı en güvenli şekilde TL’den Krona çevirerek veriyor. Üzerimde Euro var döviz bürosu (Exchange) ihtiyacım var derseniz; tüm tatilimiz boyunca bizim de kullandığımız; meşhur Old Town Meydanı’ndan sadece 1 dakika yürüme mesafesinde olan bu döviz bürosu kesinlikle iyi bir kur ile veriyor.

exchange-prag
Adres: EXCHANGE, Kaprova 14/13, Old Town, Prague 1

 

❗❗ Döviz bürosu ile ilgili okuduğum yazılar ve izlediğim videolardan sonra oldukça tedirgindim. Unicredit Bank ve bu döviz bürosunu keşfettikten sonra stresim azaldı.

❗❗ Önerdiğim döviz bürosunu kullanmayacaksanız bile;

➡Döviz bozdurmadan önce mutlaka kurları inceleyin.
➡Komisyon talep ediyorlar mı bunu sorgulayın ve netleştirin.
➡Ve en önemlisi ihtiyacınız kadar bozdurun. Unutmayın Çek Kronu ülkemizde ve diğer ülkelerde geçerli olmadığı için fazla bozdurmanız; paranızın boşa gitmesine neden olacaktır. Bu nedenle isterseniz günlük, isterseniz iki günlük bozdurarak ilerleyebilirsiniz.

❗❗ Döviz konusunda birkaç küçük hatırlatma daha yapacağım.

➡Özellikle Prag gibi turistik bir şehirde birçok kafe, restoran ve müzelerde Euro geçerli olabilir. Muhtemelen lokal yerler Euro kabul etmeyecektir. Sadece turistik bölgelerde Euro kullanabilirsiniz.
➡Taksilerde kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.
➡Prag’da döviz bürolarının birçoğunun kapısında “%0 commission” yazsa bile alış-satış farklı olabiliyor. Bu durumu bozdurduktan sonra fark ederseniz; geçmiş olsun. Çünkü paranızı geri vermek istemeyebiliyor.
➡Vee dikkat! Bilmediğiniz yerlerde paranızı bozdurmayın!! Lokal bir restoranda yemek yerken karşılaştığım bir bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum. Yemek sonrası ödeme yapmak isteyen bir turiste eski/çek kronu olmayan bir para verildiği için ne yazık ki ödemeyi kartla yapmak zorunda kaldı. Nereden / ne kadar bozdurdu bilmiyorum ama lütfen, paranızı güvenmediğiniz / bilmediğiniz döviz bürolarında bozdurmayın.

Nerelerde ve Nereleri Gezmeliyim?

  • Eski Şehir (Old Town)
    • Charles Bridge
    • Old Town Square
    • Church of Our Lady Before TÝN
    • Astronomik Saat
    • Ortaçağ Müzesi
  • Yeni Şehir (New Town)
    • Wenceslas Meydanı (Wenceslas Square)
    • Belediye Binası (Municipal House)
    • Mucha Müzesi (Mucha Museum)
  • Kale (Castle District)
    • Prag Kalesi (Prague Castle)
    • St.Vitus Katedrali (St. Vitus Cathedral)
    • Lobkowicz Sarayı (Lobkowicz Palace)
  • Yahudi Mahallesi (Jewish Quarter, Josefov)
    • Yahudi Mezarlığı (Old Jewish Cemetery)
    • Eski-Yeni Sinagog (Old-New Synagogue)
  • Şehir Dışı
    • Vysehrad
    • Cesky Krumlow
    • Kutná Hora
    • Olomouc
    • Karlovy Vary

Prag Lokal Yemekler ve İçecekler


prag-trdelnik-tugcegenccom

Prag’ın büyük bir öğrenci nüfusu olduğu için restoranların biroğu öğrencilerin bütçesini de göz önünde bulundurarak fiyat listesi hazırlıyor. Hafta içi 11.00 ile 14.00 arasında restoranlarda indirimli öğle yemeği menüsü olacaktır. Menüler çoğunlukla Çekçe olacaktır. İngilizce menü de talep edebilirsiniz. İngilizce menüleri yoksa Google size yardımcı olacaktır 🙂

❗❗Prag’da ne yenir, lokal restoranlar nelerdir üzerine detaylı bir yazı hazırlayacağım. Prag yeme içme detaylarını bu yazıda bulacaksınız. Fakat yazımı yayına hazırlarken; siznle efsane bir sıcak çikolatacı paylaşmak istiyorum. Prag Kalesi’ne çıkarken göreceksiniz; Pražská Čokoláda tam anlamıyla EF-SA-NE.  Çikolatanın eritilmesiyle hazırlanan bu lezzeti denemeden dönmeyin derim.

📍Konum için tıklayın >>

Prag Gece Hayatı


Daha önce de belirttiğim gibi Prag dünya standartlarında bir gece hayatına sahip. Prag’da birçok pub, gece kulüpleri, birahaneler ve çeşitli konseptlerde barlar bulabilirsiniz. Bir çoğu makul alkol fiyatlarına da sahip. Türkiye’de karşılaşmadığım Absinthe (Absent, absinth ya da absinthe; rakı, votka, cin, konyak, tekila ve viski gibi bitkilerin damıtılarak fermante edilmesiyle üretiliyor. Alkol oranı hacmen %45 ile %75 arasında değişiyor genellikle) mekanlarını da Prag’da bulabilirsiniz.

Prag’da Şehir İçi Ulaşım

Prag yürüyerek keşfedilmeye çok müsait bir şehir olduğu için eminim toplu taşıma ihtiyacı hissetmeyeceksiniz. Eğer konaklama yaptığınız yer şehir merkezine uzaksa, yürümekten yorulduysanız ya da hava gerçekten çok soğuksa unutmayın ki Prag oldukça gelişmiş tramvay, otobüs ve metro ağına sahiptir. Burada asıl kritik olan; toplu taşıma biletini nereden bulacağınız.

Prag seyahatimde üç kişi olduğumuz için hep “Bolt” kullandık. Çok daha konforlu ve toplu taşıma ile aynı fiyata geldiği için bizim için avantajlıydı. Sadece bir kere tramvaya binmek istediğimizde; çevrede bilet alabileceğimiz hiçbir yer bulamadık. Tramvay şoförüne biletimiz yok nereden alırız diye sorduğumuzda kesinlikle yardımcı olmadığı için tramvay kullanmamıştık. Türkiye’ye döndükten sonra bir Prag’da yaşayan bir vlogger’ın videosunu izlerken bileti tramvayın içinden temassız kredi kartı ile alınabildiğini öğrendim. Eğer tramvay kullanacaksanız; bu bilgi aklınızda bulunsun.

❗❗ Toplu taşımaya bindikten sonra bileti doğruladığınızdan emin olun. Çünkü sivil polisler binicilerin biletini sık sık kontrol ediyor diye bir bilgi okumuştum.

Toplu Taşıma Biletleri (Public Transport Tickets)

Prag Metro, Tramvay ve Otobüs Bilet Fiyatları

Toplu Taşıma Biletleri (Public Transport Tickets) Sivil ve Öğrenci (Adult & Student) 70 Yaş ve Üstü (Senior

70+ YRS)

6-15 Yaş Çocuklar 

(Child

6-15 YRS)

0-5 Yaş Çocuklar

(Child

0-5 YRS)

30 Dakikalık Tek Kullanımlık Bilet

(Single Ticket for 30 minutes travel)

24 CZK Ücretsiz (Free) 12 CZK Ücretsiz (Free)
90 Dakikalık Tek Kullanımlık Bilet

(Single Ticket for 90 minutes travel)

32 CZK Ücretsiz (Free) 16 CZK

Ücretsiz (Free)

24 Saatlik Bilet

(1-Day Pass (24 hours)

110 CZK Ücretsiz (Free) 55 CZK Ücretsiz (Free)
3 Günlük Bilet

(3-Day Pass (72 hours)

310 CZK Ücretsiz (Free) 310 CZK

Ücretsiz (Free)

1 Aylık Bilet

(1-Month Pass )

670 CZK Ücretsiz (Free) 670 CZK Ücretsiz (Free)

Prag Seyahat İpuçları

✅Prag’da jaywalking (caddeye veya yola trafiğe bakmadan geçmek) yasadışıdır. Cezası ise €40 (ortalama 1000 Çek koruna) civarındadir.
✅Toplu taşımada bilet kontrol eden birileri yok gibi görünse de sizin anlamayacağınız üniformasız denetçiler bulunmaktadır. Biletsiz toplu taşıma araçlarından birini kullanmanın cezası €30’dır. Eğer yakalanırsanız; mutlaka müfettiş rozetine bakın. Unutmayın sahte müfettiş bile olabilir.
✅Sokakta taksi durdurmamaya çalışın. Her zaman adil fiyat alabileceğiniz ve nakitle uğraşmanıza gerek kalmayacak Uber, Bolt, Lift Go gibi taksi uygulaması kullanın. Bu konuda daha önce seyahat eden arkadaşlarımdan çok uyarı aldım. Çekçe konuşmuyorsanız %50 oranında dolandırılacaksınız.
✅Turistik hediyelik eşyalar mı arıyorsunuz? Özellikle Charles Köprüsü ve Eski Şehir Meydanı’nı birbirine bağlayan yollardan uzak durun.
✅Wenceslas Meydanı’nda striptiz kulüpleri ve hayat kadınları olduğu için geceleri güvensiz diyemem ama bu durumdan rahatsız olabilirsiniz.
✅Prag operası ile tanınır. Bu yüzden seyahatinizde mutlaka bir gösteriye katılmanızı tavsiye ederim. Çek Filarmoni Orkestrası, Ulusal Tiyatro ve Devlet Operası gidebileceğiniz üç harika seçenektir.
✅Çek Cumhuriyeti koruna’yı kullanıyor ve Prag’daki çoğu kuruluşta büyük kredi kartları kabul ediliyor. Gitmeden önce mevcut döviz kurunun ne olduğunu kontrol ettiğinizden emin olun.
✅Mekanlarda %10 ile 15 bahşiş vermek, iyi hizmet için yaygın bir uygulamadır,. Ancak bahşişi masanın üzerine bırakmak yerine doğrudan sizinle ilgilenen garsona vermeyi unutmayın.
✅Birçok Avrupa ülkesi gibi yerel Prag vatandaşları da yerel Çek dilini deneyen gezginlere nazikçe yanıt verir. Bu yüzden seyahat etmeden önce eğer yeni dillere karşı ilginiz varsa sözlük satın alabilirsiniz. “Teşekkür ederim” (Dekuji), “afedersiniz” (S dovolením) ve hatta “İngilizce biliyor musunuz?” (Mluvíte anglicky?) gibi bazı yararlı kalıplar işinize yarayacaktır.
✅Emniyet ve güvenliğiniz için; Astronomik Saat ve Charles Köprüsü gibi turistlerin yoğun olduğu bölgelere dikkat etmelisiniz.

🔴🔴Çekya Vizesi Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın >>